Нова система харчування: відомо, які зміни очікувати у школах Прикарпаття з першого вересня

З першого вересня харчування дітей у школах Франківщини подорожчає. Цього вимагає нова система, на яку в області перейшли 75% шкіл.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Репортер.

За словами Віктора Кімаковича, директора обласного департаменту освіти, сьогодні потрібно не лише підвищувати вартість харчування, а й змінювати підхід до його організації.

«Є три складові, які змінять філософію шкільного харчування. Перше – це обладнання, на якому готують. У багатьох школах воно застаріле та енерговитратне. Друге – це меню та впровадження нових форматів. Третя складова, як на мене, дуже важлива, але про неї поки не говорять – простір, де дитина споживає їжу», – говорить Кімакович.

Саме на меню зараз роблять особливий акцент. Воно має стати більш збалансованим і корисним. Тобто страви, які пропонуватимуть школярам упродовж дня, передбачають чіткий розподіл білків, жирів і вуглеводів. Також контролюватимуть кількість спожитого дітьми цукру.

«Комусь це може здаватися дурницею, але для батьків, чиї діти хворіють на діабет, мають алергію чи не переносять глютен, – це дуже важливо», – додає Віктор Кімакович.

Та будь-які новації потребують додаткових витрат і це основна проблема. Так, нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти Кабмін ухвалив 24 березня цього року. Нововведення мали б запровадити з 1 вересня. Але щоб у громадах не виникло труднощів із закупівлями, уряд встановив перехідний період до 1 січня 2022 року.

На сьогодні найменше грошей на харчування виділяють в Олешанській, Тлумацькій, Солотвинській, Печеніжинській та Обертинській територіальних громадах. А середня вартість харчування дітей у школах області – 22 гривні.

Насправді, вартість обідів залежить не лише від спроможності громад, а й від моделі харчування. Є кілька варіантів: можна готувати їжу безпосередньо в закладі освіти, або співпрацювати на умовах аутсорсингу або кейтерингу.

Читайте також  Не 19, а 40 гривень в день: У франківському пологовому покращилось харчування

«Якщо ми говоримо про школу в Івано-Франківську, де навчаються 1500 дітей, то підприємець буде готовий давати хабарі, аби мати можливість надавати там свої послуги. А коли говоримо умовно про школу в Косівському районі – десь далі від дороги, то там дуже непросто знайти оператора ринку, який захоче організувати харчування школярів», – каже Віктор Кімакович.

Але насправді зміни стосуватимуться не лише вартості харчування. Реформа має кілька напрямків. Перший – покращення матеріально-технічної бази. Другий – систематичне навчання персоналу, який залучений в організації шкільного харчування. Третій – впровадження нових стандартів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.