Жорстокість до тварин – загроза для людей: в UAnimals нагадали про взаємозв’язок і розповіли, що робити батькам дітей

Зоозахисники вбачають взаємозв’язок між знущаннями з тварин і насильством над людьми, що підтверджується безліччю досліджень.

Моторошна новина про вбивство 6-річної Мирослави Третяк у Старому Салтові під Харковом сколихнула всю Україну. У скоєному підозрюють 13-річного сусіда дівчинки, про якого говорять, що він був агресивним і знущався та вбивав тварин.

Про взаємозв’язок між вбивствами тварин та людей нагадали у зоозахисній організації UAnimals.

Результати досліджень
За словами зоозахисників, взаємозв’язок між знущаннями з тварин і насильством над людьми підтверджується безліччю досліджень, результати яких показують наступне:

100% проаналізованих випадків вбивств на сексуальному ґрунті показали, що злочинці раніше проявляли жорстокість і до тварин
76% людей, які жорстоко поводяться з тваринами, так само поводяться і з членами своєї родини
70% мучителів тварин скоїли в минулому мінімум один кримінальний злочин, а майже 40% здійснювали також акти насильства над людьми.
63.3% чоловіків, винних у нападах на людей, визнали, що раніше мучили тварин.
48% винних у зґвалтуваннях у дитинстві або юності знущалися з тварин.
особи, які знущаються з тварин, у 5 разів частіше були заарештовані за акти насильства над людьми, у 4 рази частіше здійснювали майнові злочини й у 3 рази частіше були затримані за злочини, пов’язані з наркотиками та порушеннями громадського порядку.

Активісти впевнені, українське суспільство має усвідомити, жорстокість до тварин – це завжди “червоний прапор”, оскільки люди, які знущаються з братів наших менших, як показують дослідження, в будь-який момент можуть перенести свою агресію і на людей, а визнання того факту, що насильство, заподіяння болю та шкоди будь-якій живій — це форма антисоціальної й агресивної поведінки, й допоможе запобігати проявам жорстокості в майбутньому та захистити як тварин, так і людей!

Читайте також  Дорога — дзеркало: з Коломиї до Івано-Франківська зупинився рух транспорту (ФОТО/ВІДЕО)

Дитяча жорстокість до тварин: перші ознаки
Психологи та криміналісти в усьому світі погоджуються з тим, що люди, схильні до проявів жорстокості щодо тварин, у більшості випадків становлять небезпеку також і для інших людей. Саме тому співробітники ФБР звертають особливу увагу на випадки жорстокості до тварин, аналізуючи психологічні портрети серійних убивць.

Про причини виникнення дитячої жорстокості до тварин, перші тривожні знаки та прийняття мір при виявленні проблеми розповідає психологиня Алла Ляпандра.

За її словами, жорстокість у дітей буває усвідомленою й неусвідомленою.

Неусвідомлена жорстокість виникає через брак життєвого досвіду та нерозуміння, що ті чи інші дії можуть комусь нашкодити. Якщо батьки помічають бодай мінімальні прояви жорстокості, як-от биття кота лопаткою чи відривання крил мухам – подібні дії в жодному разі не можна ігнорувати.

Реакція має бути відповідною до віку дитини, від простого припинення дії до обґрунтованого пояснення, чому так робити не можна та покарання (певна річ, не фізичного, але дитина має усвідомити, що має нести відповідальність за свої вчинки).

Куди гіршою є усвідомлена жорстокість, яка по своїй суті є відсутністю емпатії, співчуття до живої істоти. Лише незначний відсоток таких випадків обумовлений так званим геном жорстокості. Основною ж причиною дитячої жорстокості залишається сім’я.

Що з цим робити
Причиною жорстокості у дітей називають неправильне виховання чи його відсутність:

брак батьківської любові
байдужість батьків
несправедливі покарання
вседозволеність або суцільні заборони
агресія батьків.
Така скалічена дитина прагне відігратись, самоствердитись на фоні когось слабшого, стати поміченою тощо. Під удар, як слабший об’єкт, часто потрапляють тварини.

Якщо проблема вже є, необхідна допомога психолога усій сім’ї, а не лише дитині, тому що, щоб усунути жорстокість дитини, необхідно змінити модель поведінки батьків.

Читайте також  Чехія виступила проти нового статусу воїнів УПА в Україні

Оскільки проблема дитячої жорстокості є доволі складною для вирішення, то найкраще звісно запобігати її виникненню. Найдієвіший метод виховання гуманності – власний приклад 24/7.

Психологи радять батькам із дитинства прищеплювати любов, співчуття і дбайливе ставлення до тварин і природи загалом, ініціювати та заохочувати проведення дитиною часу в притулку для тварин, допомагати та спілкуватись із волонтерами причетними до порятунку звірят.

Дуже важливо пояснювати дітям, що кожен із нас вільний у своїх вчинках, почуттях і емоціях, однак наша свобода та права закінчуються там, де починаються права і свобода іншої живої істоти.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила закон, який захистить права тварин. Саме тому можна буде забути про фото з мавпочкою, адже тепер буде заборонено не тільки знущатися над тваринами, а й використовувати їх для бізнесу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.