Лікар розповів, чи хворітимуть на коронавірус вакциновані та чи потрібно буде робити третє щеплення від COVID-19

Усі наявні вакцини розробляли, коли ще не було відомо про циркуляцію штаму “Дельта”.

В Ізраїлі, де вакциновано майже 58% населення, стався спалах коронавірусу. Схоже може відбутись і в Україні, якщо почне циркулювати штам “Дельта”.

Про це в інтерв’ю ТСН.ua розповів головний інфекціоніст Львівщини Сергій Федоренко.

“Така загроза постійно існує і ми вже про це говорили, що розслаблятися не можна, бо Україна – це країна епідемій. У нас постійно є загрозлива епідситуація щодо більшості інфекційних хвороб, зокрема і коронавірусу. В Ізраїлі так сталось, бо як на мене, там послабили протиепідемічні заходи. Люди почали ходити без масок, країна відкрилась для туристів. І можливо на фоні цього і зросла кількість хворих на коронавірусну хворобу”, – наголосив медик.

За словами Сергія Федоренка, в світі вже обговорюють про можливість введення третьої дози вакцини від COVID-19.

“Зараз в медичних колах звучать питання про те, що потрібно робити ревакцинацію через 6 місяців після завершення 2 етапу вакцинації. Такі думки є і в Англії, і в США, але станом на сьогодні 100% підтвердження цієї теорії немає, а тому є лише дискусії в медичних колах. ВООЗ також офіційно цього поки не дозволяє. Хоча, якщо взяти компанію Pfizer, то там уже надали рекомендацію про те, що потрібно буде робити і третє щеплення їхньою вакциною. А тому можливо і справді робитимуть для більшої захищеності”, – пояснив лікар.

Сергій Федоренко також зазначив, що коронавірусом люди можуть хворіти навіть двічі на рік. І в цьому ця інфекційна хвороба схожа на грип, яким також можна кілька разів заразитись. Медик наголосив, що зараз циркулює багато штамів коронавірусу тоді як вакцина розроблялась ще тоді, коли їх не було.

Читайте також  Де та від чого лікується Путін - розслідування

“Тому, без сумніву, рано розслаблятися. Потрібно пам’ятати про небезпеку та те, що існує дуже багато штамів коронавірусу. Також і вакцини розробляли, коли ще не було відомо про циркуляцію штаму “Дельта”. От і ще одна причина, чому в Ізраїлі стався спалах інфекції. Нещодавно читав в американському часописі, у якому йшлось, що вчені із США розглядають питання про те, що можливо штам “Дельта” буде еталонним для вироблення нових вакцин проти коронавірусної хвороби”, – пояснив лікар-інфекціоніст.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.