Де та як українці в Польщі можуть вакцинуватися від коронавірусу

Якщо ви перебуваєте зараз у Польщі або збираєтесь сюди на роботу і плануєте вакцинуватися — то ця інформація буде для вас надзвичайно корисною.

ВАКЦИНАЦІЯ НА КОРДОНІ

Українці, які їдуть на роботу чи навчання до Польщі, можуть вакцинуватися одразу неподалік українсько-польського кордону.

З 10 червня поблизу пунктів пропуску в Польщі були облаштовані мобільні місця для щеплень. Медики в цих пунктах працюють цілодобово. Платне тестування і безплатне щеплення проводить приватний медичний центр «Медик» із Жешува.

У таких пунктах відразу після перетину кордону можна здати тест на коронавірус, а потім, у випадку негативного результату, відразу отримати е-направлення на щеплення і вакцинуватися.

Українцям пропонують на вибір вакцини, сертифіковані в Європейському союзі – дводозові Pfizer, AstraZeneca, Moderna, та одноразову Johnson.

Щепитися можна на таких пропускних пунктах: Медика-Шегині, Корчова-Краківець, Гребенне-РаваРуська, Будомєж-Грушів, Дорогуськ-Ягодин, Долгобичув-Угринів.

Той, хто вакцинуватиметься дводозовою вакциною проти коронавірусу, пізніше зможе отримати другу дозу ліків в будь-якому місці в Польщі, адже з 1 липня немає жодної прив’язки до місця вакцинації.

Тестування на кордоні і вакцинація проти коронавірусу коштуватиме українцю приблизно 115 злотих (800 грн). Нагадуємо, що саме тестування у Польщі є платною послугою, а вакцинація — безкоштовна.

Перед вакцинуванням українці мають заповнити анкету, після чого отримують е-направлення. Після щеплення протягом людина 15 хвилин перебуває під контролем медика. Вакцинованій особі надають скерування на другу дозу, якщо вона обрала вакцину Pfizer, AstraZeneca, Moderna. Кожна провакцинована особа автоматично заноситься у загальну базу даних.

До слова, ті люди, які отримали першу дозу вакцини у Польщі, другу можуть зробити в Україні. Треба просто зголоситися до сімейного лікарня і показати документ про щеплення.

Читайте також  Головна інфекціоністка пояснила, чому не буде щеплюватись вакциною Covishield (ВІДЕО)

ВАКЦИНАЦІЯ В МІСТАХ ПОЛЬЩІ

Іноземці, які мають право на перебування в Польщі (студенти, аспіранти, дипломати чи особи, які мають дозвіл на працю), повинні звернутися до свого сімейного лікаря з метою отримання електронного направлення на щеплення.

Аби отримати електронне направлення від лікаря, потрібно прийти на прийом із закордонним паспортом. Паспортні дані лікар вносить в базу даних усіх вакцинованих. Закордонний паспорт потрібно також взяти із собою на щеплення.

Якщо у вас немає номера PRSEL, то в полі «дані пацієнта» замість польського ідентифікаційного номера (PESEL) лікар має обрати «інший документ» і вписати номер закордонного паспорта українця. Під час щеплення цей документ треба мати з собою.

Далі зареєструватися на щеплення у Польщі можна за допомогою телефонної інфолінії 989, надіславши смс-повідомлення SzczepimySie на номер 664 908 556 або записавшись у пункті щеплень поблизу вашого місця проживання.

Вакцинація в Польщі проводиться:

стаціонарно у відділеннях первинної медичної допомоги і амбулаторного спеціалізованого лікування;
в інших стаціонарних медичних установах;
мобільними бригадами вакцинації;
в центрах вакцинації в резервних лікарнях.
Можна знайти НА МАПІ найближчий до вас пункт вакцинації і зареєструватися там.

Людям, які отримали дві дози вакцини, надають сертифікат про те, що вони вакциновані, а це видрукований бланк, де вказані дві дози щеплення і яка саме вакцина. І тоді можуть перетинати кордон із країнами, які вимагають такий сертифікат.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.