Вчені відкрили новий факт про чудотворну ікону з Прикарпаття (ФОТО)

У селі Липівка Тисменицької ОТГ розташована дерев’яна церква Воскресіння Христового XVII ст., в якій довгий час береглася Липівська чудотворна ікона «Богородиця-Одигітрія». Днями уродженець села та історик Ігор Любчик знайшов документальні підтвердження, що святиня відзначена особливим актом коронації.

Зазначимо, що ікони в католицизмі, відзначені особливим актом коронації як найшанованіші, Чудодійні ікони Богородиці. Літургійний акт коронування зазвичай здійснює Папа або делегований єпископ. Липівська «Богородиця-Одигітрія» відома як така, що зцілює очі, повідомляє Фіртка.

Цікавим залишається й той факт, що коронація Липівської ікони у першій половині ХVIII ст. відбулася на кілька десятків років раніше, аніж коронація ікони у Погоні.

«Як бачимо, повідомляється тільки про одну срібну корону і серце. Однак, під час церковної реформи Йосифа II коштовну корону і серце, напевно, було знято. Така практика була з багатьма іконами. І тільки через 130 років у 1880-х рр. місцева парафіянка Анелька Майковська зробила пожертву двох корон вже з дорогоцінними каменями, які замінили попередню срібну корону і срібне серце», – розповідає Ігор Любчик.

Також з архівних записів стало відомо, що вона була не лише намальованою, але й мала оздоблення цінними металами.

«… у 2003 р. зроблена фахова експертиза ікони мистецтвознавцем-реставратором Валерієм Твердохлібом, за результатами якої констатовано її особливу мистецьку цінність. Встановлено, що сам розмір ікони невеликий і становить 37х42 см. Натомість зі свого боку дуже хотілося підтвердити її історичну цінність, яка була б вперто задекларована у документах. І ось у церковній візитації 1755 р. записано: «У церкві є два образи. Один більший, а другий малий. Другий образ пресвятої Діви Марії з голубою шовковою заслінкою. На тім образі коронка срібна і серце срібне»», – додає історик.

Читайте також  “Невже ні до кого не дійшло”: Коли тисячі крилатих ракет рік гембають по одній з тектонічних плит, то струс мозку отримує вся планета

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.