Кожен другий хоче знову на заробітки: названо терміни, на які українці переважно їдуть до Польщі

У Польщі понад половина заробітчан має вищу освіту, але переважно вони обіймають нижчі посади.

У Польщі майже половина заробітчан з України безперервно працює без оформлення візи протягом безвізового режиму – максимум три місяці. Таких працівників у сусідній країні 47%.

Про це свідчать дані дослідження “Барометр польського ринку праці”, повідомляє “Польське радіо”.

Так, за даними дослідження, 30% заробітчан приїздить на роботу до Польщі терміном від 3 до 6 місяців; 14% працюють від 6 до 12 місяців; 4% – понад рік.

“Можливість легальної роботи тільки на пів року означає, що багатьом компаніям не вигідно інвестувати в підготовку персоналу зі Сходу на вищі посади”, – прокоментував очільник компанії з працевлаштування Personnel Service Кшиштоф Інґльот.

Водночас, більшість опитаних українців (71%) відповіли, що за останні п’ять років були у Польщі понад раз, а ще 65% респондентів відзначили, що планують повернутися до країни на роботу знову.

За словами фахівця, кількість вакансій для кваліфікованих мігрантів постійно зростає. Наприклад, в 2019 році спеціалізовані посади обіймали 4% працюючих українців, а в 2021 році – понад 12%.

Крім того, як показало опитування, половина опитаних мають вищу освіту, але 71% з них обіймають нижчі посади в Польщі, кожен п’ятий працює у сфері послуг, 5% виконує розумову працю і менш ніж 1% належить до управлінського персоналу.

Раніше повідомлялося, у Польщі загалом понад 483 тисячі іноземців наразі мають посвідки на проживання. Найбільше – понад 265 тисяч – українці, які тільки за останні три місяці отримали понад 20 тисяч тимчасових дозволів на проживання у сусідній країні.

Нагадаємо, у Польщі побільшало заробітчан, які вперше приїхали на роботу до цієї країни. Найбільше їдуть на роботу до Польщі люди віком 18–25 років.

Читайте також  Українець у Польщі кидався на поліцейських та заважав медикам рятувати людину

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.