На Івано-Франківщині троє дітей постраждали від укусів змій. Вони в реанімації у важкому стані

У трьох різних районах Івано-Франківської області 8 липня через укуси змій постраждали діти. Всі вони потрапили до реанімації та перебувають у важкому стані.


Про це повідомила пресслужба Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Так, всі три випадки сталися ввечері. Перший — у Коломийському районі. До лікарні потрапив хлопець 2005 року народження із діагнозом «Анафілактичний шок внаслідок укусу змії».

У другому інциденті у Калуському районі постраждала дівчинка 2009 року народження. Третій укус змії стався в Івано-Франківському районі: там постраждав хлопець 2005 року народження.

Як вберегтися від укусів змій?

Міністерство охорони здоров’я розповідає, що якщо ви вирушаєте в місцевість, де потенційно можуть бути плазуни, вдягайте одяг, що захистить від укусів. Це повинні бути довгі штани із цупкої тканини та високі черевики.

Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду дерева, пошурхотіть чи постукайте палицею. Це відлякає змію. Зазвичай вони втікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси та одразу ж ховаються або відповзають подалі. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватись.

Коли температура повітря перевищує середні показники, їхня активність знижується, вони стають малорухливими та млявими, тому зазвичай люди отримують укуси, якщо випадково наступають, сідають чи лягають на плазуна.

Якщо ви все ж таки зустрілися із плазуном, не робіть різких рухів, адже як правило змія просто не побачить нерухомий об’єкт. Краще завмерти і чекати, доки гадюка відповзе, або без різких рухів відійти у сторону. Змії не нападають першими, а проявляють агресію лише у разі небезпеки.

Що робити, якщо вкусила змія?

Потрібно одразу звернутись за медичною допомогою, адже укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки. Особливо небезпечними вони є для дітей, людей похилого віку та людей зі зниженим імунітетом. Якщо госпіталізація вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

Читайте також  «Голодні, босі і роздіті...» Українські діти в 1932—1933 роках

Стежте, щоби постраждалий менше рухався;
Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо;
На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;
Дайте постраждалому воду — при укусі змії важливо багато пити;
Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків проти алергії;
Під час госпіталізації покладіть уражену кінцівку на підвищення;
Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.
Однак не варто додатково обробляти рану, припікати її, накладати джгут чи висмоктувати отруту.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.