В Україні ціни на цукор двічі вищі за європейські

В Україні сьогодні ціна на цукор удвічі вища, ніж в Європі, через що багато галузей переробки програють конкуренцію на внутрішньому та експортному ринках, куди продають свою продукцію.

Про це на пресконференції повідомив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, передає УНІАН.

«Протягом вже 11 місяців наша переробка отримує цукор за найвищою у світі ціною. Вартість цукру на Лондонській біржі впала до 432 доларів за тонну, в той час, як в Україні ціна зросла понад 780 доларів за тонну. Тобто сьогодні ціна на цукор в Україні майже удвічі вища, ніж європейська», – сказав він.

Виробництво цукру в цьому сезоні склало 1,2 млн тонн при споживанні всередині країни 1,5 млн тонн. З урахуванням імпорту, дефіцит становить 60-70 тис. тонн.

Балдинюк також зазначив, що це призвело до подорожчання кондитерських виробів на 15-20%.

Представники галузі просять Верховну Раду застосувати тимчасову квоту на безмитний імпорт 60 тис.тонн цукру, щоб покрити дефіцит.

«Це не заподіє істотної шкоди цукровій галузі, яка зараз є власником дефіцитного товару та отримує непоганий прибуток. В іншому випадку, ситуація, що склалася, буде надалі призводити до складних економічних наслідків», – додав Балдинюк.

Що відбувається з цінами на цукор

Україна в поточному маркетинговому році (МР, вересень 2020 – серпень 2021) скоротила виробництво цукру до 1,1 млн тонн, що на 31% менше в порівнянні з попереднім сезоном (1,48 млн тонн).

Згідно з дослідженням Київської школи економіки, ціни на цукор в Україні в січні 2021 року зросли в 1,5 раза.

У квітні Антимонопольний комітет відкрив справу проти двох виробників цукру через можливу змову про підвищення цін.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало тимчасово обнулити ввізні мита на цукор для стабілізації цін в Україні.

Читайте також  Українці зможуть робити третє щеплення після вакцинації двома дозами щонайменше 40% населення

Станом на 23 травня 2021 року за рік ціна за кілограм цукру в середньому зросла на 10 гривень. З березня по квітень 2021 року ціна зросла від 24,38 грн/кг на 1,25 грн за кг і досягла 25,63 грн/кг.

4 червня 2021 року генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон прогнозував, що до середини літа в Україні зміниться ціна на цукор.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.