З 7 листопада штрафувати водіїв ніхто не зможе

В силу вступає новий Закон «Про національну поліцію», який скасовує всі повноваження міліціонерів і даішників.Відомий юрист в області автоправа, автор книги «100 аргументів проти штрафів ДАІ» Володимир Караваєв знайшов в новому законодавстві ряд невідповідностей, які можуть привести до юридичного колапсу всієї системи автоправа.

efff6892229d826f64ee4349608c1dc4

Зокрема, він зазначає, що нова поліція, по суті, не має повноважень розглядати справи про адміністративні правопорушення, якими і є порушення правил дорожнього руху.

Володимир Караваєв пише:

Відповідно до вимог ст. 213 КУпАП, «Справи про Адміністративні правопорушення розглядаються: органами внутрішніх справ …». Але прийнятий парламентом нашої країни закон про такі органи був ветований президентом, тобто він не діє.

Відповідно до Закону «Про національну поліцію», сама поліція не є таким органом – це «орган виконавчої влади».

Подібний законодавчий ляп говорить про те, що співробітники поліції взагалі не мають права розглядати справи про адміністративні правопорушення.

– стверджує Володимир Караваєв.

Правда, в ст. 222 КУпАП зазначено: «Органи внутрішніх справ (Національна поліція) розглядають справи про такі адміністративні равопорушення: пропорушення громадського порядку, правил дорожнього руху, правил, что забезпечують безпека руху транспорту, правил користування засобу транспорту …». Але юристи не розуміють, як трактуються дужки в цьому документі і чому в статті 213 цього ж Кодексу про поліцію нічого не сказано.

Коли Закон «Про національну поліції» приймався в парламенті, про цей юридичний казус повідомляли фахівці головного юридичного управління Верховної Ради. Але їхню думку, як і думку інших експертів в цій сфері, депутати проігнорували. Кабмін також проігнорував вимогу самого Закону.

Всупереч його вимогам структура поліції досі не створена і не затверджена, керівників не призначено, відповідні накази не підписані, законного призначення поліцейських не відбулося, службові посвідчення співробітникам поліції, в яких встановлене спеціальне звання (не “міліці”, а саме “поліції”) не видані.

– говорить Караваєв.

Читайте також  Шанувальники висміяли недолугий образ Насті Каменських (фото)

Таким чином, поки що не врегульовані дані юридичні казуси, співробітники поліції після 7 листопада буде працювати за рамками правового поля, стверджує юрист.

Крім того, без змін до Закону про дорожній рух і Правил дорожнього руху водій не повинен виконувати вимоги працівників поліції. Адже в цих документах чітко вказано: «водій зобов’язаний: мати при собі та на вимоги працівників міліції… пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, – страховий поліс …; Виконувати розпорядження працівників міліції … ».

Але після 7 листопада працівників міліції не буде (поки що у поліцейських є посвідчення працівника МВС). Тоді будь-який водій буде мати право сказати поліцейському, що не зобов’язаний пред’являти йому документи і виконувати його розпорядження.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.