Українців зобов’яжуть самим збирати на пенсію: скільки доведеться віддавати з зарплати

Українців зобов’яжуть самостійно збирати на пенсію. Нові правила передбачають, що робити внески зобов’яжуть і співробітника, і його роботодавця. В цілому на це будуть виділяти 4% зарплати на місяць.

Про це з посиланням на екс-заступника голови Пенсійного фонду Віктора Колбуна повідомило видання «Сегодня». Відповідний законопроєкт вже розроблено.

Раніше було від 1% з працівника і роботодавця з поступовим підвищенням протягом декількох років до 7% в сумі. Щоб не збільшувати витрати бізнесу і не зменшувати зарплату працівника, запропоновано на 2% зменшити єдиний соцвнесок (з 22% до 20%) і податок на доходи фізосіб (з 18% до 16%). Також прибрали віковий ценз про те, що в обов’язковому пенсстрахуванні можуть брати участь тільки люди, молодші за 35 років. Раніше така норма була викликана тим, що більш старші не встигнуть накопичити собі на хорошу пенсію. Деякі пропущені законопроекти пропонували тим, кому 35+, брати участь в обов’язковому пенсстрахуванні добровільно.

«Така норма – дискримінаційна, наприклад, одному 34 роки і 11 місяців – він бере участь, іншому 35 років і 1 місяць – він не бере, тому її прибрали, – каже Віктор Колбун. – Права повинні бути рівними, навіть, умовно кажучи, 59-річний зможе накопичити собі хоча б додаткові 10 гривень до пенсії».

Але головним каменем спотикання досі є питання: хто буде розпоряджатися накопиченим внесками, а це в майбутньому трильйони гривень. В одних законопроектах пропонувалося створити окремий державний фонд – такий собі «Пенсфонд-2», в інших – привернути найбільші та надійні НПФ, по-третє – допустити до «пенсійного пирога» всі приватні НПФ. Депутати тоді не прийшли до єдиної думки, тому запланований в 2017 році 2019 рік запуску накопичувальних пенсій перенесли спершу на 2020 рік, потім на 2021-й… Тепер уже на 2023-й.

Читайте також  Перерахунок пенсій у липні 2023 року: Кому додадуть від 100 до 1000 гривень

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.