Експерт розповіла, коли потрібно говорити з дітьми про секс

Психологиня, сексологиня і мама трьох дітей Світлана Пашкевич на підставі багаторічного досвіду консультування та проведення тренінгів запевняє: «Багатьох з нас виховували не як дівчаток, а як якихось безстатевих істот. Звідси величезна кількість проблем у дорослому житті: від неприйняття своєї жіночої суті і, як наслідок, неможливість отримувати задоволення в ліжку до соматичних проявів, складнощів із зачаттям.

на щастя, сьогодні багато батьків щиро прагнуть не допустити подібних помилок зі своїми дітьми і починають з того, що купують їм книжки та енциклопедії зі статевого виховання. Це добре, однак жодна книжка або уроки в школі не замінять спілкування з батьками».

Експертка ділиться порадами, які допоможуть вести важливі розмови правильно, пише ТСН.

Надлишок породжує дефіцит

Ми, а особливо покоління наших батьків росли в атмосфері замовчування та табуювання теми сексу. А ось у сьогоднішніх дітей і підлітків подібної інформації хоч відбавляй! Чи стали вони від цього більш освіченими і, головне, щасливими? Я так не думаю. Основна причина підліткових проблем у сексі (ранній початок статевого життя, аборти, захворювання і т.д.) – це відсутність довірчої атмосфери в сім’ї і відкритих розмов на цю тему саме з батьками. Як не крути, рано чи пізно наші діти дізнаються про існування порносайтів. Однак які б теми ні обговорювалися з однолітками і які б пропозиції не надходили дитині, її реакція буде обумовлена тим базисом, тієї основи, яку вона отримала в батьківській родині.

Якщо мама і тато не соромляться проявляти свою любов одне до одного (в рамках розумного, звичайно), обійматися і цілуватися в присутності дитини, це формує у неї правильне розуміння кохання і тілесності. Плюс створює фундамент довіри світу: «Мама і тато люблять одне одного, а світ любить мене». Однак поряд з незримою атмосферою в родині дуже важливо також розмовляти на цю тему правильно.

Читайте також  “Вантажівка влетіла під потяг”: У страшній аварії загинув батько 16-ти дітей. Син був з ним у кабіні

Важливі правила

Коли потрібно починати розмови з дитиною про секс? Тільки-но у неї з’являються перші запитання (зазвичай на 2-3 роки діти починають запитувати: «Звідки я взявся?»). Якщо ви самі соромитеся говорити на ці теми, відвідайте відповідні курси, заповніть прогалини за допомогою фахівця.

Інший необхідний складник: прищеплення поняття про особисті кордони. З одного боку, всім нам потрібен тактильний контакт (пам’ятаєте правило «7 обіймів на день»?). З іншого – необхідно з самого раннього віку прищепити дитині розуміння того, що її тіло належить тільки їй. Вести розмови на цю тему допоможуть «Правила спідньої білизни»: інші люди не мають права торкатися до тих частин тіла дитини, які зазвичай закриті нею. І самі діти не повинні чіпати інших в цих місцях.

Формуванню особистих кордонів сприяє і шанобливе ставлення на практиці. Стукайте, перш ніж увійти в кімнату дитини – і привчайте її робити те ж саме стосовно батьківської спальні. Ще один важливий момент. Мені нерідко доводилося чути від дорослих, як неприємно і соромно їм було, коли в дитинстві хтось із старших родичів (особливо малознайомих) цілував їх під час зустрічі в губи або смикали за щоки. Ви як батько чи мати можете захистити дитину від подібного вторгнення в його особистий простір. Водночас самі також давайте зрозуміти дитині, що деякі прояви можуть бути вам некомфортні (наприклад, коли хлопчик, що підростає, прагне чіпати мамині груди). Робіть це делікатно, але твердо.

Нехай вас не лякають прояви дитячої тілесності, зокрема мастурбація. Природно, важливо пояснити дитині, що не можна робити це в присутності сторонніх людей, і взагалі стежити за тим, щоб самозадоволення не стало нав’язливою ідеєю (нерідко так буває, коли дитина переживає емоційні труднощі в сім’ї або колективі однолітків).

Читайте також  Всіх знайшли у квартирі: Сім’я з трьома дітьми отруїлась чадним газом

Однак важливо приймати самим і давати зрозуміти дитині, що тілесність – це природно і нормально. Наприклад, вже доведено, що перший досвід мастурбації діти переживають ще в материнській утробі (зокрема, щільно стискаючи ніжки), і це не має нічого спільного з сексом в нашому дорослому розумінні. А перший оргазм всі ми (за винятком тих, хто з’явився на світ шляхом кесаревого розтину) отримуємо під час народження, проходячи через пологові шляхи. Іншими словами, наше тіло створене для задоволення, і, коли ми з раннього віку перебуваємо в здоровому контакті з ним, це робить нас щасливішими.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.