На Франківщині прогнозують збільшення кількості хворих на COVID-19

На Прикарпатті прогнозують збільшення кількості хворих на COVID-19 найближчими тижнями.

Про це розповів головний санітарний лікар області Руслан Савчук. За його словами, попри спад захворюваності в області, медики, однак готуються до ймовірного спалаху коронавірусу, пишуть Версії з посиланням на Суспільне Карпати.

В обласній клінічній лікарні хворих на коронавірус лікують у двох відділеннях. Із цим діагнозом, станом на 11 травня, у медзакладі усього перебуває 23 пацієнти. Із них – двоє на СІПАП-терапії, розповідає лікарка-пульмонологиня Галина Смачило. За її словами, хоч і кількість хворих на COVID-19 зменшилася, в обласній лікарні готуються до нової хвилі. У разі стрімкого спалаху захворюваності, тут розгортатимуть ліжко-місця для хворих на коронавірус ще у двох відділеннях.

“Перебіг, на жаль, не став легший. Перебіг важкий. Пацієнти важкі. І звичайно, що ми стараємося пристосуватися і втілювати якісь нові методи лікування. Зараз набагато більше розуміємо цю хворобу, і кожен раз ми себе пристосовуємо до нової хвилі і до нових штамів, і до перебігу захворювання”, — каже Галина Смачило.

Із двох хвиль COVID-19, остання була найважчою і для пацієнтів, і для медиків, розповідає директорка центру бронхолегеневих захворювань обласної клінічної лікарні Маріанна Деркач. За її словами, це пов’язано, насамперед, із появою нових штамів коронавірусу. А тому спрогнозувати, яким буде наступний спалах захворюваності, важко: “В Україні, крім “британського” штаму коронавірусу, вже зафіксований “південно-африканський”, і він має менший інкубаційний період — від одного до трьох днів. Він є більш агресивний, уражає молодше населення і перебіг захворювання набагато важчий. Тому хочу пацієнтів і людей застерегти бути більш обачнішими”.

За даними лабораторного центру МОЗ протягом останньої доби на Франківщині підтвердили 31 новий випадок захворювання на COVID-19. Це на 19 менше, ніж у попередній день. За словами головного санітарного лікаря області Руслана Савчука, у найближчі тижні вплинути на зростання цих показників може збільшення активності людей у громадських місцях під час Великодніх свят.

Читайте також  В Україні чекають на неймовірний мороз і крижаний дощ, потужний снігопад вдарить у цих областях: де буде -11 градусів

“Якщо брати після самого Великодня, ми мали найвищий показник захворюваності 7 травня, де протягом доби зареєстровано 165 нових випадків. Якщо зараз таки прогнозувати не зовсім позитивну динаміку, яка може мати місце у найближчі тижні, то ми готові до чергового підняття рівня захворюваності. Є ліжко-місця, які були розгорнуті під час першої і другої хвилі. І медики настільки вже відчайдушно пристосувалися у боротьбі із цим коронавірусом, що, я думаю, усі наступні хвилі – це теж буде несподівано, але з очікуванням того, що потрібно, крім протокольного лікування, застосовувати ще і паралельно інші методи”, — каже Савчук.

Аби уникнути значного спалаху захворюваності на COVID-19, головний санітарний лікар області рекомендує й надалі дотримуватися соціальної дистанції, використовувати засоби індивідуального захисту та вакцинуватися.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.