На Прикарпатті стартував сезон рафтингу (ФОТО/ВІДЕО)

Сезон рафтингу розпочався на Прикарпатті. Сплавлятися гірськими річками приїжджають туристи з різних областей України.

 

Наскільки безпечний рафтинг та який ще вид туризму розвинений у високогір’ях, дізнавалися журналісти Суспільного Карпати.

Турист Андрій Данило сплавляється Чорним Черемошем. Під час цього сплаву хлопець перекинувся, пише Фіртка.

Андрій Данило каже, що коли був у воді, не панікував, а згадував, що потрібно робити в такому випадку. Хлопець спробував рафтинг вдруге і вважає його безпечним видом спорту, якщо сплавлятися разом з інструктором. До Дземброні Андрій приїхав зі Львова.

“Я один був на одиночній байдарці. Дві команди були на рафті, я плив між ними. Все було дуже класно, на одному з порогів я не побачив хвилю. Відповідно, вона мене перевернула, але я слухав інструктора Сергія, який мені збоку кричав, що потрібно робити. Одразу закинувся на спину. Течія мене трішки понесла, я схопився за каяк надувний, перекинувся, на нього виліз”, — розповідає хлопець.

Наступного тижня він планує сплавлятися іншою гірською річкою — Прутом. Каже, там, напевно, буде складніше.

Інструктор Сергій Гаталяк розказує, що потрібно робити, якщо перекинулися під час сплаву.

“Ви перекинулися, падаєте на спину і пливете ногами вперед до течії. Не треба вставати. Головне — ноги підняли і пливете на спині, доки вас хтось не врятує. Але легенько підгрібаєте до берега або до рафта. Вставати ні за яких обставин не потрібно, тому що течія сильна і є каміння. Є глибина метр, а є каміння, валуни великі, і можна дуже побити ноги, руки”.

Рафтингісти, які сплавляються Чорним Черемошем, стартують із села Дземброня. Сплавляються вздовж по течії сім кілометрів. У селі Красник виходять на берег й автомобілями добираються до Дземброні, де за бажання повторюють сплав.

Читайте також  У Раді заявили про закінчення опалювального сезону в Україні: все через теплу весняну погоду

Сергій Гаталяк розповідає, що через високий рівень води, Чорний Черемош — єдина гірська річка в Україні, сплавлятися якою можливо ще й влітку.

Він каже, що туристи приїжджають сюди за екстримом.

“Тут є свій драйв, є пороги, річка, швидка річка. Швидкість, пороги, є півметрові перепади”.

Львів’янин Олександр Костюченко розповідає, що попробував рафтинг вперше.

“Ми просто приїхали компанією, вирішили спробувати. Сподобалося, прикольно. Трохи зимно, але нормально. Ми приїхали спуститись і назад, додому”.

На схилі річки Чорний Черемош з 2013 року розташований кемпінг. Окрім місця для намету, тут можна орендувати бунгало чи котедж.

Власники кемпінгу — туристи у минулому, які хотіли покращити інфраструктуру у цій місцевості.

“Єдиний недолік проживання тут — добирання, бо дорога, вона наче кожен рік покращується, але трохи створює неприємності. Комфортом ми можемо одномоментно забезпечити близько 50 людей. Влітку 50 людей живе в нас постійно”, — говорить співвласник кемпінгу Георгій Незбрицький.

Голова Зеленської громади Володимир Феркаляк розповідає, що рафтинг та зелений туризм — найбільш розвинені види туризму у високогірній громаді.

“У квітні провели чемпіонат України з водного туризму. Близько ста туристів було. Це були команди з різних куточків України. Цим завідувала Федерація спортивного туризму України”.

На території Верховинського НПП прокладено вісім туристичних стежок. Пролягають вони через урочища, полонини, скелі, цілющі джерела та історичні місця і простягаються повз територію Румунії.

Протягом минулого року ці стежки відвідали 6 тисяч туристів. У 2019 році було 8 тисяч людей.

“Усі маршрути є одноденними і пішохідними. Оскільки це заповідна територія, заборонено проходити їх автомобільним транспортом. Дозволено гужовим транспортом, пішохідним і велотранспортом. Вони придатні абсолютно до такого проходження, є маловідомими і достатньо важкодоступними. Тому, щоб пройти цим маршрутом, треба бути готовим подолати і гори, і каміння”, — говорить фахівчиня з рекреації Верховинського НПП Мирослава Повар.

Читайте також  Грип цього року буде агресивнішим: інфекціоніст попередила про небезпеку

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.