Країни ЄС виступили за збереження Шенгенського простору

Шенген продовжує дію, але з дотриманням додаткових умов.

1722989

Рада ЄС з юстиції і внутрішніх справах висловилася за збереження Шенгенського простору, незважаючи на міграційну кризу на континенті. Про це заявив у п’ятницю на прес-конференції в Брюсселі міністр закордонних справ та з питань міграції та притулку Люксембургу Жан Ассельборн.

За його словами, Шенген продовжить дію, але з дотриманням додаткових умов. Одна з них – попереднє інформування ЄС про намір якоїсь країни посилити контроль на внутрішніх кордонах.

“За наявності серйозних проблем, встановленому на підставі об’єктивних фактів” країни союзу візьмуть рамкове правило, що дозволяє підсилювати контроль на внутрішніх кордонах терміном не більше шести місяців, повідомив Жан Ассельборн.

Він нагадав, що в березні 2016 року закінчаться піврічні терміни жорсткого контролю на внутрішніх кордонах Німеччини та Австрії.

Друга умова – посилення контролю на зовнішніх кордонах ЄС. Єврокомісія готує зміни в прикордонному Шенгенському кодексі, щоб забезпечити систематичний контроль на зовнішніх кордонах.

У 2015 році країни Європи зіткнулися з масштабною міграційною кризою. За даними прикордонного агентства ЄС Frontex, кордони Євросоюзу з початку 2015 року перетнули 1,5 мільйона біженців, велика частина з яких – вихідці з країн Африки та Близького Сходу, зокрема з Сирії.

Збільшення кількості мігрантів викликає занепокоєння як у населення європейських країн, так і у влади. Політики різних країн висловлюються за перегляд шенгенських норм.

11 листопада уряд Швеції заявив про тимчасове введення прикордонного контролю. До цього Словенія, Словаччина та Угорщина прийняли рішення встановити вздовж своїх кордонів паркани.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: