“Ми відповідальні за Україну тепер”

У Калуші відбулась презентація  четвертого збірника матеріалів архіву громадського жіночого руху Калуської філії «Союз українок».

Цей збірник матеріалів архіву громадського жіночого руху в Калуші має назву “Проектна і волонтерська діяльність” та охоплює кінець 20 – початок 21 століття.

Любов Липовська, режисерка театру “ЛюбАрт” та керівниця “Союзу українок” в нашому місті, говорила про те, як стала на чолі жіночого об’єднання, про жінок, які були поруч.

“В організацію в той час прийшло дуже багато жінок. Фактично це старше покоління жінок, які тоді прийшли – це були жінки з великим досвідом життєвим, з великою біллю і з величезною любов’ю до України.

Вони заради того, що відроджується Україна, заради того, що все повертається готові були на все. Це такий духовний приклад, який не дозволив нашій організації ніколи бути продажною.

Ми з Зоряною Сохацькою записували спогади жінок, які пережили страшні часи. Це такі страшні спомини…. Я як вже була в Києві і мене щось там чіпали за мову навела лише два приклади.

Один приклад “грецької трагедії”. Жінки, синів яких вбивали в 46- х роках на площі, і коли цих жінок зганяли, щоб вони дивилися на мертвих своїх дітей. Ці жінки, пам’ятаючи що вдома у них ще є інші діти, що вони не мають права показати свій біль, це така мужність. Вони не мають права показати, що це їх діти. Вночі підкуповували тих сторожів, які там були і на плечах тягнули цих своїх синів на цвинтар. І майже руками, бо боялися, щоб не чути, запорпували тих своїх синів…. Це не грецька трагедія? Це не трагедія матері?! Це не насильство над людиною, яке ми пережили?!

Читайте також  У дитячому будинку його називали Санька-Обрубок: хлопчик не мріяв, що по нього прийде мама, він знав, що вона від нього відмовилася

А про те, що розказували жінки – дочки священиків – ви собі не можете уявити. Як виховані були ці дочки. Що робили з ними урки і що було з ними…

За ними, за цими жінками була історія. Ці жінки були християнки, справжні християнки.  В цих жінках не було ненависті до минулого. Вони якось зуміли простити. А коли з’явилася вільна Україна, то для них це було все. Виправдання всіх їхніх страждань.

Тому мені дуже прикро, що ми тепер якось так торгуємо Україною. Тому, що ми відповідальні за Україну тепер. Ми маємо що їсти,  ми маємо що вдягнутися, ми не маємо такого страшного насильства…. Але ми якось не вміємо любити українську землю, не вміємо мати достоїнство людське.  Щоби виправдати страждання наших предків.

Ми маємо жити як нормальні люди. Ми маємо право на це. Але все це залежить від нас”

 

“В нашій хаті завжди тепло. До нас приходить дуже багато дітей.  В нас немає людей, які нам неприємні. До нас приходять люди, яких ми намагаємося з любов’ю прийняти. Чи тоді діти чужі, чи то діти свої. І коли вони хочуть щось від нас отримати, те, що ми можемо(не в матеріальному плані, бо ми громадська організація), ми ділимося. Ми ділимося дахом. Вони приходять   і вже не на вулиці. Бо мають хату, в якій можуть посидіти, поспілкуватись, сказати свої думки. І дуже важливо, щоб не було переваності між поколіннями. Ми завжди стараємося налагоджувати діалог між старшим поколінням і молодшим. ”

Була присутня громадська діячка, депутат Калуської міської ради – Леся Кирилович.

Цікаво говорили про культуру, про універсальну організацію, якою є союз українок під керівництвом чудових Люби Липовської, Лесі Кирилович і Зоряни Сохацької, про вміння усміхатися для жінки. От що робити жінці, яка хвилюється за свого чоловіка на війні? Коли її дитина переживає складний підлітковий вік?

Читайте також  Міністра Насалика прооперували у лікарні на Прикарпатті

Відео:

https://www.facebook.com/taras.batig.98/videos/925208391602367

В заході брали участь:

Режисерка театру “ЛюбАрт” – Любов Липовська

Союзянка – Зоряна Сохацька
Поетеса – Валентина Ганущак
Волонтерка – Оксана Петрів та інші.

Модератор – Марта Галкіна

Своїм рішенням від 6 квітня 2021 року членкині громадської організації Калуської міської філії Союзу Українок пропонують кандидатуру голови організації Любові Василівни Липовської на присвоєння Звання «Почесний громадянин міста Калуша».
За дорученням секретарки Ради КМФСУ Лесі Кирилович.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: