Ректору Болонського університету Юрію Котермакові виповнилося 570 років

Ректору Болонського університету Юрію Котермакові виповнилося 570 років.

З цієї нагоди вийшов четвертий випуск літературно-художньої серії “Тріада часу”. Цей проєкт присвячено минулому, сьогоденню, майбутньому Дрогобича і його мешканців. До збірника увійшли твори переможців Всеукраїнського літературного конкурсу “Юрій Котермак: реальний, фантастичний та дивовижний”. Ініціаторами серії стали: закохана у рідне місто педагог, дрогобицька письменниця Галина Жубіль та місцевий журналіст Олег Стецюк.

Що ми знаємо про Юрія Котермака, який народився в Дрогобичі?

Він жив та творив у XV ст., був ректором Болонського університету в Італії, філософом, лікарем, астрологом, читав лекції з астрономії… Поховано відомого дрогобичанина у Кракові. Місце могили невідоме. На честь ученого епохи Відродження названо вулиці у Дрогобичі, Львові, Калуші, Болехові, бульвар у Трускавці… театр у Дрогобичі, мандрівне онлайн-радіо… І одна з лож носить також його ім’я.

20 вересня 1999 році у Дрогобичі відкрито пам’ятник Котермаку. У лівій руці тримає дві книги, одна з них, як можемо здогадуватись, це «Прогностична оцінка поточного 1483 року», де уміщено віршовану присвяту тодішньому Папі Римському Сиксту IV. У правій руці він тримає циркуль – символ математики, астрономії та географії.

За даними дослідника Віктора Савченка після 2006 р. українське регулярне масонство «ВЛУ» давнього і прийнятого шотландського обряду поповнилося ложами: «Юрій Котермак» №7 (Дрогобич). – http://www.ji.lviv.ua/n83texts/Savchenko_Istorichna_hronologiya.htm

У 2008 році в Болоньї було відкрито меморіальну таблицю, присвячену Великому дрогобичанину. На ній подано італійською та українською напис: «Юрію Дрогобичу/Джорджо да Леополі (1450-1494) українському науковцю, філософу та астроному, викладачу Болонського університету і його ректору з 1478-1482 р.р. Болонський університет та Українська держава шанують його пам’ять». У 2011 на фасаді Болонського університету йому відкрито меморіальну дошку.

Збірник укладено чотирма блоками. У перший блок увійшла публіцистика дрогобицької інтелігенції. У другий блок потрапили твори запрошених авторів. Серед знакових імен тут патріарх сучасної української літератури Юрій Андрухович, українська письменниця, редакторка, перекладачка Ніна Бічуя, членкиня НСПУ, поет і прозаїк Ярослава Павличко. У третій блок “Твори переможців Всеукраїнського літературного конкурсу “Ю. Котермак-2020” потрапили твори молодих письменників із різних куточків України: Ольга Чабанова  (м. Гола Пристань), Олександра Совська (м. Вінниця), Юлія Стоміна (м. Маріуполь), Ірина Романенко (м. Харків), Ярослав Карпець (м. Київ) та інші. У четвертий блок увійшли переможці літературного конкурсу “Це моє місто” (2019-й рік): Володимир Тимчук (м. Львів), Олена Кладова (м.Сєвєродонецьк), Євгенія Вірлич (м.Феодосія/м.Херсон), Юрій Волощак  (м.Львів). Ілюструвала видання Валентина Рибаченко.

Читайте також  Калушани на ярмарку зібрали 15 тисяч для Макули Марії. ФОТО та ВІДЕО

За словами організаторів конкурсу, Болонський університет (Італія) також зацікавився збіркою і хотів би придбати примірники.

Автор: Ярослав Карпець

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: