Ректору Болонського університету Юрію Котермакові виповнилося 570 років

Ректору Болонського університету Юрію Котермакові виповнилося 570 років.

З цієї нагоди вийшов четвертий випуск літературно-художньої серії “Тріада часу”. Цей проєкт присвячено минулому, сьогоденню, майбутньому Дрогобича і його мешканців. До збірника увійшли твори переможців Всеукраїнського літературного конкурсу “Юрій Котермак: реальний, фантастичний та дивовижний”. Ініціаторами серії стали: закохана у рідне місто педагог, дрогобицька письменниця Галина Жубіль та місцевий журналіст Олег Стецюк.

Що ми знаємо про Юрія Котермака, який народився в Дрогобичі?

Він жив та творив у XV ст., був ректором Болонського університету в Італії, філософом, лікарем, астрологом, читав лекції з астрономії… Поховано відомого дрогобичанина у Кракові. Місце могили невідоме. На честь ученого епохи Відродження названо вулиці у Дрогобичі, Львові, Калуші, Болехові, бульвар у Трускавці… театр у Дрогобичі, мандрівне онлайн-радіо… І одна з лож носить також його ім’я.

20 вересня 1999 році у Дрогобичі відкрито пам’ятник Котермаку. У лівій руці тримає дві книги, одна з них, як можемо здогадуватись, це «Прогностична оцінка поточного 1483 року», де уміщено віршовану присвяту тодішньому Папі Римському Сиксту IV. У правій руці він тримає циркуль – символ математики, астрономії та географії.

За даними дослідника Віктора Савченка після 2006 р. українське регулярне масонство «ВЛУ» давнього і прийнятого шотландського обряду поповнилося ложами: «Юрій Котермак» №7 (Дрогобич). – http://www.ji.lviv.ua/n83texts/Savchenko_Istorichna_hronologiya.htm

У 2008 році в Болоньї було відкрито меморіальну таблицю, присвячену Великому дрогобичанину. На ній подано італійською та українською напис: «Юрію Дрогобичу/Джорджо да Леополі (1450-1494) українському науковцю, філософу та астроному, викладачу Болонського університету і його ректору з 1478-1482 р.р. Болонський університет та Українська держава шанують його пам’ять». У 2011 на фасаді Болонського університету йому відкрито меморіальну дошку.

Збірник укладено чотирма блоками. У перший блок увійшла публіцистика дрогобицької інтелігенції. У другий блок потрапили твори запрошених авторів. Серед знакових імен тут патріарх сучасної української літератури Юрій Андрухович, українська письменниця, редакторка, перекладачка Ніна Бічуя, членкиня НСПУ, поет і прозаїк Ярослава Павличко. У третій блок “Твори переможців Всеукраїнського літературного конкурсу “Ю. Котермак-2020” потрапили твори молодих письменників із різних куточків України: Ольга Чабанова  (м. Гола Пристань), Олександра Совська (м. Вінниця), Юлія Стоміна (м. Маріуполь), Ірина Романенко (м. Харків), Ярослав Карпець (м. Київ) та інші. У четвертий блок увійшли переможці літературного конкурсу “Це моє місто” (2019-й рік): Володимир Тимчук (м. Львів), Олена Кладова (м.Сєвєродонецьк), Євгенія Вірлич (м.Феодосія/м.Херсон), Юрій Волощак  (м.Львів). Ілюструвала видання Валентина Рибаченко.

Читайте також  Як за одягом легко дізнатися, чи щаслива жінка: 5 основних відмінностей

За словами організаторів конкурсу, Болонський університет (Італія) також зацікавився збіркою і хотів би придбати примірники.

Автор: Ярослав Карпець

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: