Чи можна робити друге щеплення від COVID-19 вакциною іншого виробника-пояснення

Людина, яка отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 від одного виробника, повинна зробити друге щеплення тією ж самою вакциною.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, епідеміологиня Наталія Виноград під час брифінгу розповіла, що якщо людині ввели першу дозу вакцини одного виробника, то і друга доза має теж бути зроблена цією самою вакциною, пише Фіртка.

“Питання актуальне, бо у всьому світі спостерігається нестабільність у постачанні вакцин. Я не маю такої інформації про використання іншої за типом вакцини. В досвіді попередніх років було таке, що використовували однотипні вакцини різних виробників, хоча це було на екстрений випадок. Сьогодні вакцини, які ми маємо в Україні — CoviShield та CoronaVac – це зовсім різні за типом вакцини”, — зазначила вона.

Також Виноград розповіла, що станом на зараз в Україні понад 30 різних генотипів коронавірусу.

“Отримували із запізненням інформацію про штами. Питання не про скільки, а які. Сьогодні у нас залишився актуальним так званий “штам-засновник”, бо є таке поняття “феномен засновника”, коли приходить перший раз патоген і потім залишається, змінюється його значущість, але він залишається. Сьогодні в Україні, з того що ми знаємо, циркулює понад 30 різних генотипів вірусів”, — розповіла епідеміологиня.

За її словами, нові штами вірусу приходять в Україну з різних територій, зокрема з Африки та європейських країн.

“Британський штам є серед тих, які циркулюють сьогодні й не чистий. Хочу наголосити — у нас є тисячі мутацій сьогодні, але для нас важливі тільки медичні значення”, — наголосила Виноград.

Лікарка розповіла, що медичні значення британського полягають в тому, що він значно швидше поширюється і вражає молодші вікові групи, а не тільки середнього віку осіб. Також штам характеризується вищою летальністю.

Читайте також  Лікарка-імунологиня підтримала локдаун в Україні через COVID-19: іншого виходу немає

“Через це так складно лікувати пацієнтів навіть з використанням тих протоколів, які були раніше створені. І, відповідно, змінився прогноз для пацієнтів. Не підходять ті препарати, які швидше були перспективні, але добрим є те, що підходять вакцини, які працюють слабше, але вони закривають цей британський штам”, — зазначила епідеміологиня.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.