Повінь рубкам не завада: у Карпатах продовжують незаконно рубати ліс

Ані збитки людським оселям, ані забрані життя не зупиняють тих, хто наживається на спільному природному багатстві – лісах. І цими днями, коли через карантин потерпають малі та середні бізнеси, «чорні» лісоруби продовжують процвітати. Більше того, все вказує на серйозну підтримку прибуткового промислу від деяких можновладців.

Нещодавно місцевий сайт «Голос.if.ua» повідомив, що тільки через село Зелена Надвірнянського району за годину проїжджає від трьох до п’яти лісовозів з цінними породами деревини. Сайт посилався на відеоролик із Зелени на Youtube. Вже незабаром обліковий запис з відеодоказом було видалено. З чиєї подачі? Хто натиснув?

Аналізуючи причини повені 2020 у Карпатах експерти зійшлися на тому, що до неї призвела низка причин. За дві доби випало 2–2,5 місячних норм опадів. Це – через різкі, сильні зміни клімату за останні два-три десятиліття. Науковці вивчали повені минулого століття: вони були набагато рідшими і слабшими.

Вирубки лісу посилюють наслідки повеней. Особливо шкідливі суцільні вирубки лісів на крутих схилах. Саме тут ліси затримують поверхневий стік, не дають воді дуже швидко потрапляти в русло річки. Гектар смерекового лісу дійсно інколи може затримати стікання у річку близько 30% опадів.

Поміж тим, у 2019 році незаконна вирубка лісу в Україні зросла всемеро порівняно з попереднім роком. За даними Держлісагентства вона становила 118 тисяч кубометрів, в порівнянні з 17,7 тисячі кубометрів у 2018-му. Це принесло збитків на 800 мільйонів.

А ось Всесвітній фонд природи (WWF) у звіті за 2018 рік стверджує: ситуація із забороненими рубками набагато гірша, ніж вважалося раніше. Щороку в українських Карпатах нелегально вирубують 1,4 мільйони кубів деревини. Це щонайменше у 50 (!) разів перевищує офіційні дані.

Читайте також  Увага! В Івано-Франківську зник 11-річний хлопчик

При цьому, Україна щорічно продає іншим країнам 1,2 млн кубометрів пиломатеріалів, що матеріалізувалися з повітря, які не існують в жодному офіційному документі про виробництво. Так, якщо порівнювати дані Держстату та Євростату з постачання лісу з України в ЄС, то дані Євростату стабільно будуть перевищувати національні в середньому на 5%. І справа не в різних методологіях. Просто частина лісу з’являється в документах лише на тому етапі, коли перетинає кордон Євросоюзу.

Водночас, в ЄС надходить не тільки незаконно вирубана, але і незаконно експортована деревина, у тому числі і той самий ліс-кругляк. Митні органи ЄС, за даними Британської неурядової організації Earthsight, тільки в 2017 р. зафіксували ввезення понад одного мільйона кубометрів кругляка з України, класифікованого на нашій митниці як “паливна деревина”. За перше півріччя 2018-го тільки в одну Румунії намагалися ввезти партію кругляка під виглядом “паливної деревини” вартістю понад мільйон доларів.

На підставі проведених розслідувань Earthsight доручили своєму досліднику переглянути глобальну оцінку обсягів ввезеної в ЄС незаконно добутої деревини, і результати оновленої оцінки жахнули — з України в країни ЄС імпортується незаконного дерева більше, ніж із країн Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії, разом узятих. Більше, ніж з будь-якої іншої країни світу.

І, незважаючи на те, що систематичне порушення законів, безкарність і корупція в Україні породжують незаконні вирубки лісу, на думку аналітиків, якщо б країни ЄС не забезпечували стабільний попит на цю продукцію, масштаб проблем було б менше, і вирішити їх було б простіше.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: