З 1 червня в Польщі буде заборонено користуватися телефоном на пішохідному переході

На початку літа цього року входять в життя поправки до Закону про дорожній рух, підготовлені Міністерством інфраструктури та Національною радою з безпеки дорожнього руху.

Зміни, які вже опубліковані в «Віснику законів», торкнуться не лише водіїв, але й пішоходів.

Закон запроваджує правила, що забороняють пішоходам користуватися мобільними телефонами та іншими гаджетами під час переходу дороги чи колії, включаючи розташовані там пішохідні переходи.

Відомо, що використання телефону чи інших електронних пристроїв погіршує належне сприйняття, особливо зорове, а переходячи дорогу, пішоходи мають бути максимально сконцентровані.

Хоча, і без нових поправок поліція мала право оштрафувати пішохода за використання мобільного телефону, адже в законі вже було сказано про обов’язок пішохода зберігати підвищену увагу при переході дороги, чому телефон явно не сприяє. Проте, завдяки нововведенням, шанси на отримання небажаного штрафу зростають.

Нові поправки також розширюють заходи безпеки пішоходів на переходах. Зокрема, накладатимуться додаткові зобов’язання на водія транспортного засобу. Від нього вимагатимуть ретельного спостереження не лише за пішохідним переходом, а й за його околицями та пішоходами, які мають намір перейти дорогу. Нове рішення зобов’яже водія транспортного засобу, який наближається до пішохідного переходу, крім того, що він буде особливо обережним і поступиться місцем пішоходу на пішохідному переході, зменшити швидкість. Водій також нестиме відповідальність за поступку пішоходу, який входить на перехід або вже є на ньому.

Розширення надання пріоритету пішоходам, які входять на пішохідний перехід, у пропонованих змінах до закону не поширюється на трамваї.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.