В ЄС представили проект COVID-паспортів: хто може отримати і які вакцини будуть враховуватися

Єврокомісія презентувала проект цифрових сертифікатів про імунізацію від коронавірусу, які будуть підтверджувати наявність щеплення, негативного тесту або антитіл після перенесеного COVID-19.

Про це повідомляється на офіційному сайті Єврокомісії.

Документ дасть можливість подорожувати всередині Євросоюзу. Паспорти вакцинації будуть безкоштовними і доступними в електронному або паперовому форматах.

Вони міститимуть QR-код і мінімум персональної інформації. У них буде ім’я, дата народження, дата видачі та безпосередньо інформація про COVID. Інформація в ньому буде як офіційною мовою країни, що видала його, так і англійською.

“За допомогою цифрового зеленого сертифіката ми використовуємо європейський підхід, щоб забезпечити громадянам ЄС і членам їх сімей можливість подорожувати безпечно і з мінімальними обмеженнями цього літа. Цифровий зелений сертифікат не є попередньою умовою для вільного пересування і жодним чином нікого не дискримінує”, – наголосили в ЄС.

Такий сертифікат буде дійсний в усіх країнах ЄС, а також в Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Якщо якась із країн буде вимагати тест або карантин від тих, у кого є сертифікат, вона повинна повідомити Єврокомісію і всі інші країни і пояснити причини таких заходів.

У той же час в постанові Єврокомісії чітко вказано, що сертифікат “не повинен стати умовою для свободи пересування” і “бути витлумачений як зобов’язання або право на вакцинацію”.

Сертифікат буде видаватися незалежно від типу препарату. Єдина умова – вакцина повинна бути дозволена для використання в ЄС. При цьому окремі країни можуть брати сертифікати і за іншими вакцинами.

На даний момент в Європі дозволені такі вакцини:

BioNTech і Pfizer
Moderna
AstraZeneca
Janssen Pharmaceutica NV
Що стосується тестів, то будуть враховуватися тільки результати так званих тестів NAAT (включаючи тести RT-PCR) і експрес-тестів на антигени.

Читайте також  Вакцинація від COVID-19 дітей: у Держпродспоживслужбі зробили важливу заяву

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.