У Франківську важкі хворі по дві години чекають під COVID-лікарнею

В Івано-Франківську важкі хворі по дві години у швидкій вимушені чекати госпіталізації та ліжко-місця під COVID-лікарнею.


Як передає кореспондент Укрінформу, про це розповів Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків під час етеру на радіо «Західний полюс».

«Учора була реальна ситуація, коли швидкі на Матейка (міська клінічна лікарня №1, яка приймає COVID-хворих, – ред.) стояли і очікували звільнення місця з хворими середнього і важкого ступеня. Люди чекали по дві години у швидкій, щоб отримати госпіталізацію, своє місце», – повідомив Марцінків.

За його словами, в COVID-лікарнях сьогодні змушені виписувати пацієнтів з легшою формою недуги, щоб надати допомогу тим, хто потребує негайної кисневої терапії і постійного нагляду лікарів.

«Я неодноразово звертався до обласної влади, Кабміну, з проханням розгортати додаткові ліжко-місця в обласних медичних закладах. Я вже не вірю, що в цьому напрямку будуть якісь зрушення», – зізнався Марцінків.

Він зауважив, що серед проблемних питань у боротьбі з коронавірусом залишається доплата медикам, яку нині здійснює місцева влада. НСЗУ на доплати у січні скерували медикам, які працюють з хворими на коронавірус, 50% до зарплати, у лютому – тільки 30%.

«Ми не можемо лише своїми силами подолати епідемію. Дороги – це добре, але коли є людські життя, то може краще перенаправити кошти на них… Не може бути так, як це було кілька днів тому, коли жінку везли до Заболотова, там не було місця, потім у Коломию, де теж відмовили, а коли жінку везли до Калуша, вона, на жаль, відійшла. На такі проблеми не треба закривати очі, а варто говорити про них щиро і відверто», – переконаний мер Франківська.

Читайте також  У Чехії стрибок захворюваності на коронавірус

Марцінків зазначив, що влада міста раніше розгорнула 162 ліжко-місця у міському пологовому центрі, а тепер планує розгорнути ще 120 у поліклініці на вулиці Довгій – у восьмиповерховій будівлі для COVID-хворих виділять два поверхи.

Як повідомляло агентство, раніше Марцінків просив обласну владу розгорнути додатково ліжко-місця в обласному кардіоцентрі. Втім, там додатково створили лише 40 місць, відмовившись віддати ще один поверх для хворих на коронавірус.

Нині в трьох лікарнях Івано-Франківська, які приймають хворих на COVID-19, на стаціонарному лікуванні перебуває 720 пацієнтів. Хворих з Івано-Франківська почав приймати мобільний госпіталь у Богородчанах.

Станом на 11 лютого в Івано-Франківській області за минулу добу підтвердили 533 нові випадки захворювання на коронавірус. В Україні цей показник сягає 9 084.

Івано-Франківська область з 26 лютого перебуває у червоній зоні епідеміологічної небезпеки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.