Українці купуватимуть долари за новими правилами: що змінить НБУ

В Україні в 2021-му змінять правила покупки долара для юридичних осіб. Це станеться в рамках запланованої лібералізації ринку.

Як розповідає радник голови правління “Кредитвест банку” Василь Невмержицький, купувати валюту дозволять усім юридичним особам без зобов’язань у вигляді зовнішньоекономічних контрактів. У кінці минулого року Нацбанк анонсував це пом’якшення на 2021-й. У сутності, це означає, що будь-яка компанія зможе купити на міжбанку валюту, як це робить людина в обмінному пункті, пише OBOZREVATEL.

“Це дозволить збільшити ліквідність валютного ринку в середньостроковій перспективі. Але на першому етапі можливе зростання попиту на валюту, що спровокує подорожчання долара. НБУ добре це розуміє, тому не поспішає з впровадженням цього послаблення та розраховує оптимальний момент. Для мінімізації впливу на ринок, робити це краще на стійкому тренді до зміцнення гривні”.

Які правила вже змінили в 2021-му:

Банкам і фінансовим організаціям дозволили купувати валюту в населення в терміналах самообслуговування.

Переказувати валюту за кордон і отримувати її можна за допомогою цифрових паспортів у мобільному додатку “Дія”.

Клієнтам-юридичним і фізичним особам дозволили проводити операції з продажу іноземної валюти на умовах “форвард” (контракт на продаж у майбутньому).

“Форвард – це класичний інструмент для хеджування валютного ризику або для заробітку на коливаннях курсів валют, – розповідає виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. – Наприклад, для компанії, яка закуповує сировину за кордоном, валютний форвард дозволяє заздалегідь визначити обмінний курс і виключити ризик несподіваних втрат через коливання ринкового курсу в день майбутньої покупки. Фізичні особи рідко потребують такого хеджування (наприклад, для оплати навчання або лікування за кордоном), але можуть використовувати форварди для заробітку. Проте коливання курсу можуть призводити і до збитків”.

Читайте також  З 1 липня зміниться вартість оформлення біометричних документів

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.