Змінений вірус і самолікування: лікар Франківської ЦМКЛ назвав причини складної ситуації із COVID-19

Змінений вірус і самолікування: лікар Франківської ЦМКЛ назвав причини складної ситуації із COVID-19

 

Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня заповнена хворими на коронавірус, люди переважно у важких станах. Зросла не тільки захворюваність і важкість перебігу хвороби, а й смертність, констатує заступник директора ЦМКЛ Володимир Вовчук. Лікар каже, що медики не виключають іншого штаму COVID-19.

“Ситуація залишається стабільно важкою. Лікарня заповнена на 99%. Хворих поступає багато – від 35 у вихідні дні до 50 у будні”, – розповідає Вовчук.

Лікар уважає, що зараз на Франківщині йде друга хвиля COVID-19, інформує Канал 402.

“Хвиля очікувана. Ми її бачили в Європі на кілька тижнів швидше. Подібно, як це було у березні-квітні, з невеликим запізненням ця хвиля пішла до нас. Ми чекали, готувалися. Це такі особливості протікання епідемічного процесу”, – каже медик.

За його словами, тривалість хвилі буде 3-4 тижні як мінімум.

“Зараз пацієнти постпають набагато важчі, ніж раніше, – зазначає лікар. – Поступають більш киснево залежними. У нас 33% пацієнтів, що поступили, знаходяться на кисні. У нас не було жодного вільного апарата, зараз є один. Таких складних ситуацій у нас не було восени”.

Володимир Вовчук припускає, що в теперішній хвилі може бути інший штам коронавірусу.

“Можливо, це мутований штам, – розмірковує лікар. – За нашими спостереженнями, все-таки на амбулаторному етапі люди довго перебувають, навіть не звертаючись до сімейних лікарів. Самі собі призначають антибіотики, як правило, не ті, що потрібно. Ці дві речі, ми вважаємо, дають таку сьогоднішню картину – скоріше всього, що якийсь новий штам вірусу і тривалий догоспітальний період самолікування”.

За словами лікаря, багато випадків, коли хворі по 6-8 днів пробують лікуватися вдома, а потім, коли не кращає, тоді звертаються вже у важких станах.

Читайте також  В Івано-Франківську готується перший випуск учнів школи декору Яреми Стецика "Меджіфактурен"

Найбільше серед пацієнтів лікарні людей віком за 50.

“Немає за 90, дуже мало за 80 років. Переважно 50 плюс. Чимало випадків, коли хворіють тридцяти-сорокарічні. І в нас помирали молоді люди. Дуже багато людей із супутньою патологією. Це, як і було раніше, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, порушення обмінних процесів організму. Практично в кожного, хто поступає, є якась супутня патологія”.

Смертність від коронавірусної хвороби зросла, констатує медик.

“Якщо за минулий рік по нашій лікарні був показник летальності 4,9 то зараз 7,7. У нас померли вже 37 хворих від початку року”, – каже Вовчук.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.