Релігії не місце в школі? В Україні розгорівся скандал через новий “сюрприз” учням

В українських школах із 1 вересня в розкладі може з’явитися новий обов’язковий предмет – “Основи християнської етики”. Така пропозиція Міністерства освіти спричинила бурхливі суперечки як у соціальних мережах, так і серед батьків учнів.

Одні вважають, що, вводячи вивчення релігії, чиновники порушують Конституцію. Інші впевнені – цей предмет учить тільки добра.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Церква окремо від держави

На сайті Міністерства освіти з’явився проєкт нової програми для 5-9-х класів. У ньому як обов’язковий предмет пропонують “Основи християнської етики”. Обговорення проєкту тривало всього два тижні і вже закінчилося в п’ятницю, 29 січня. Всі охочі могли подати свої пропозиції. Тепер відомство має їх розглянути й ухвалити рішення.

Однак предмет спричинив багато суперечок. Одна зі співзасновників громадської організації “Батьки SOS” Олена Бондаренко каже, що головна претензія – порушення Конституції.

“У нас церква відділена від держави. Не може бути в світському навчальному закладі релігійного предмета. Як би там не казали, що йдеться лише про загальнолюдські цінності. Предмет будується на релігії. Поки він був факультативним, хоча б питали згоду батьків, може їхня дитина відвідувати таке додаткове заняття чи ні. А тепер воно стане обов’язковим, за нього будуть виставляти оцінки, за ним будуть проводити іспит”, – пояснює свою позицію OBOZREVATEL Бондаренко.

Крім того вона нагадує, що в школах вчаться діти із сімей різних релігійних поглядів. А також діти атеїстів.

Конфліктів не уникнути?

Відомий релігієзнавець Ігор Козловський також зазначає, що введення такого предмета в обов’язковому порядку може спричинити суперечки і конфлікти.

“У нас такий предмет є як факультатив. В одних регіонах його радо сприймають, в інших – не надто. Я думаю, що в школі краще давати історію релігій, де розповідатимуть про історію всіх конфесій, а не якоїсь однієї. Тому що коли йдеться про викладання тільки однієї, то це викликає напругу серед мусульман, іудеїв і, зрештою, серед тих, хто вважає себе атеїстом. А вивчення етики цілком можна вбудувати у викладання історії релігій”, – каже OBOZREVATEL Козловський.

Читайте також  Бійці прикарпатської “десятки” повернулися додому з Донбасу й відкрили пам’ятник в Коломиї

Також він зазначає, що у нас досі немає достатньої кількості фахівців, здатних викладати ці предмети в школі.

“Зараз магістратура почала готувати педагогів із християнської етики. Але їх ще мало, щоб покрити потреби всіх шкіл. І виходить, що цей предмет приходять читати представники однієї конфесії, а не педагог. Це неправильно”, – говорить Козловський.

У західних областях нав’язують християнську етику

За те, щоб у школах викладати християнську етику, виступають і деякі місцеві керівники. Так, наприклад, мер Тернополя Сергій Надал уже давно заявив, що в школах потрібно обов’язково читати цей предмет.

На його думку, він дає дітям поняття про традиційну сім’ю, бореться з пропагандою ЛГБТ, фемінізму тощо.

Також у Львівській та Івано-Франківській областях ОДА ще влітку минулого року видали накази про те, щоб у всіх школах регіонів обов’язково викладали християнську етику.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.