У 2021 року обіцяють повернути загальний техогляд і ввести платні дороги

З приходом чергового року люди сподіваються, що він буде краще минулого. Так, ми перш за все віримо, що в 2021 році людству все ж вдасться приборкати коронавірус.

В автомобільній сфері хотілося б зниження аварійності і зникнення пробок, а дочекаємося, швидше за все, повернення обов’язкового техогляду для всіх без винятку транспортних засобів, перевірки техстану машин прямо на дорогах і введення платних автомагістралей. Про ці та інші нововведення, які чекають нас в новому році, і піде мова.

Під завісу минулого року Кабмін затвердив нову «Державну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2023 року». «Головна її мета – зниження рівня смертності в результаті ДТП в порівнянні з 2019 роком на 30 відсотків до 2024 року і на 50 відсотків до 2030 року. Що дозволить щорічно уберегти більше тисячі людських життів », – повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Керуючись цією програмою, уряд збирається розвивати сучасну інфраструктуру безпеки: кільцеві розв’язки, безпечні пішохідні переходи, майданчики для відпочинку водіїв, демпферні системи і фантоми, автоматичні комплекси «зважування в русі» вантажного транспорту, додаткові камери автофіксації порушень ПДР та інші пристрої.

Придорожні перевірки транспорту доручать спеціально підготовленим експертам
У нинішньому році Міністерство інфраструктури України має намір наполегливо просувати прийняття закону про обов’язковий техогляд приватних автомобілів. Громадське обговорення цих ініціатив закінчилася 31 грудня 2020 року. «Просувати законопроект про це будемо однозначно, але спочатку слід переконатися, що у нас є повна на те підтримка. Зараз законопроект погоджений усіма, крім Державної регуляторної служби », – повідомив Владислав Криклій. За словами міністра, згідно з підписаними угодами з ЄС 2021 рік – крайній термін для введення техогляду. Проведення техоглядів в нашій країні вже давно стало приватним бізнесом. Вплив на нього держави мінімально, що не може не радувати. В Україні техогляд проводять близько 650 підприємств.

Відповідно до законопроекту Мінінфраструктури, буде впроваджена нова «сучасна система перевірки придатності транспортних засобів (ТЗ) до експлуатації», при якій СТО будуть нести відповідальність за кожну проведену перевірку. Повернення обов’язкового техогляду планують проводити поетапно. «Це буде впроваджуватися поступово, щоб всі автомобілісти змогли звикнути до нововведення. Спочатку техогляд будуть проходити машини, які вперше імпортуються в нашу країну, потім – які були переоснащені, ну і в результаті прийдемо до того, що всі автомобілі будуть проходити техогляд регулярно раз в два-три роки », – роз’яснив Владислав Криклій.

Читайте також  Відсьогодні у Мережі з’являться нові екзаменаційні білети для отримання водійських прав

Крім обов’язкового техогляду законопроект уряду передбачає введення так званих придорожніх перевірок технічного стану комерційного автотранспорту, дотримання правил перевезення вантажів і наявності свідоцтва про проходження техогляду. Такі перевірки будуть проводити не рядові поліцейські, а спеціально підготовлені експерти. Якщо вони встановлять, що транспортний засіб має серйозну несправність, то подальше його рух буде заборонено. До речі, для проведення подібних оглядів вже закуплена спецтехніка – 30 мобільних станцій техогляду, створених на базі мікроавтобусів Renault Master, загальною вартістю 60 мільйонів гривень. Перша партія станцій вже передана Нацполіціі і буде перерозподілена по регіонах України.

Станції оснащені спеціальним обладнанням, яке дозволить перевіряти цілий ряд технічних параметрів транспортного засобу. Зокрема, в них є:

вимірювач параметрів світла фар;
вимірювач залишкової висоти малюнка протектора шин;
вимірювач люфту керма;
прилад для визначення світлопропускання скла (тонування);
шумомір;
димомір і газоаналізатор;
комплект поворотних пристроїв для фур.
Особливу увагу обіцяють приділити «кустарному ксенону». У мобільному комплексі є повноцінне робоче місце для експерта зі столом, стільцем, сучасним ноутбуком і принтером.

За їзду на перевантаженій фурі прийде «лист щастя»
У новому році буде непереливки також водіям перевантажених фур – за таке порушення вони отримають «листи щастя» – постанови про накладення штрафу, які надішлють їм поштою. У країні вже побудували близько 40 комплексів «зважування вантажного транспорту в русі», а в поточному році планують побудувати ще 100. Комплекс, встановлений на автодорозі, при проїзді вантажного транспортного засобу автоматично вимірює його загальну масу, навантаження на кожну з осей, габарити і швидкість руху. При виявленні порушення він фіксує номерні знаки фури і передає інформацію в центр обробки даних «Укртрансбезопасность». На винесення постанови про накладення штрафу за рух перевантаженого транспорту по автодорозі оператору потрібно близько двох хвилин. До речі, 13 з вже встановлених комплексів передають такі дані в центр обробки. Втім,

Ще одне нововведення, також готове стати українською реалією, стосується всіх без винятку порушників ПДР. Це фантомні патрулі – автомобілі поліції без розпізнавальних знаків, оснащені спеціальним обладнанням, що дозволяє фіксувати порушення попереду, ззаду і з боків патрульки. Під даний проект вже закуплені чотири кросовера Skoda Kodiaq, на які встановлюють комплекси фіксації «Фантом». Вони складаються з чотирьох відеокамер, блоку управління, планшета і принтера. Патрульні авто без розпізнавальних знаків поліції також укомплектовані захованими маячками та сиренами, які копи будуть задіяти тільки після фіксації порушення – щоб привернути увагу водія і зупинити його для накладення штрафу. Вартість одного такого обладнання фіксації становить 700 тисяч гривень, а нова патрульки Skoda Kodiaq – 1 мільйон 688 тисяч гривень. Планується, що фантомні патрулі виїдуть на дороги вже через кілька місяців. Хоча, як і комплекси «зважування вантажного транспорту в русі», вони поки зможуть працювати в тестовому режимі, оскільки фіксація порушень ПДР в русі законодавчо не передбачено, повідомив відомий Автоюрист Володимир Караваєв. Він нагадав, що нинішнім законодавством передбачені лише стаціонарні пристрої, про наближення яких повинні попереджати відповідні дорожні знаки. Тому повноцінно використовувати мобільні вимірювачі швидкості на даний момент поліція хоч і хоче, але не може. Адже винесені таким чином штрафи можна легко опротестувати в суді. оскільки фіксація порушень ПДР в русі законодавчо не передбачено, повідомив відомий Автоюрист Володимир Караваєв. Він нагадав, що нинішнім законодавством передбачені лише стаціонарні пристрої, про наближення яких повинні попереджати відповідні дорожні знаки. Тому повноцінно використовувати мобільні вимірювачі швидкості на даний момент поліція хоч і хоче, але не може. Адже винесені таким чином штрафи можна легко опротестувати в суді. оскільки фіксація порушень ПДР в русі законодавчо не передбачено, повідомив відомий Автоюрист Володимир Караваєв. Він нагадав, що нинішнім законодавством передбачені лише стаціонарні пристрої, про наближення яких повинні попереджати відповідні дорожні знаки. Тому повноцінно використовувати мобільні вимірювачі швидкості на даний момент поліція хоч і хоче, але не може. Адже винесені таким чином штрафи можна легко опротестувати в суді. Тому повноцінно використовувати мобільні вимірювачі швидкості на даний момент поліція хоч і хоче, але не може. Адже винесені таким чином штрафи можна легко опротестувати в суді. Тому повноцінно використовувати мобільні вимірювачі швидкості на даний момент поліція хоч і хоче, але не може. Адже винесені таким чином штрафи можна легко опротестувати в суді.

Читайте також  Обов’язковий техогляд авто в Україні: кого і за що каратимуть

Але поліція, схоже, впевнена в своїх лобістів у парламенті. Інакше МВС не планувало б на цей рік закупівлю ще 150 таких авто. Фінансувати її збираються з програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху, на яку в бюджеті передбачено 2,5 мільярда гривень. Про це повідомив глава «Укрінфрапроекта» Кирило Хомяков.

Вартість проїзду на платних автомагістралях буде залежати від типу транспортного засобу

Наступив 2021 рік «порадує» вітчизняних автомобілістів ще одним неординарним подарунком від нашого уряду – появою платних автомобільних доріг. Під завісу минулого року Кабмін своєю постановою № 1312 затвердив максимальний розмір плати за разовий проїзд автомобільними дорогами загального користування, побудованими на умовах концесії. Він буде визначатися відповідно до категорії транспортних засобів і стягуватися за кожен кілометр автодороги, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. Згідно з цим документом уряду плата за проїзд встановлена ​​в євро, а в перерахунку в вітчизняну валюту вона буде варіюватися від 80 копійок до 4,6 гривні (див. Табл.). Більш того, Міністерство інфраструктури вже визначило перші шість доріг загальною протяжністю 1,5 тисячі кілометрів, які були відібрані для реалізації пілотних проектів з впровадження концесійних доріг в Україні. Це траси Харків – Дніпро – Запоріжжя, Бориспіль – Полтава, Херсон – Миколаїв, Київ – Житомир – Рівне, Ягодин – Ковель – Луцьк і Дніпро – Кривий Ріг – Миколаїв.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій вважає, що концесія доріг повинна принести користь простим українцям: «Перші шість пілотів відбиралися таким чином, щоб досягти максимального економічного ефекту від вкладених коштів і щоб якомога більше українців відчули поліпшення дорожньої інфраструктури. Адже ці автодороги з’єднують десять областей України, де проживає більше 12 мільйонів жителів. Наша мета амбітна – щоб всі дороги державного значення за 4-5 років були відремонтовані з європейською якістю ».

Читайте також  На Харківщині чоловік під приводом щедрування затягнув 10-річну дитину до спальні

Важливо відзначити, що поки Мінінфраструктури не розкриває особливостей реалізації проекту концесійних доріг, тому не ясно, чи будуть вони будуватися з нуля, паралельно вже наявним, як це відбувається в більшості західних країн, або платними зроблять єдині автотраси, побудовані за кошти платників податків. Хоча в «Укравтодорі» запевняють, що дороги, побудовані в рамках програми «Велике будівництво», завжди будуть безкоштовними.

Відзначимо, що платні дороги існують в більшості європейських країн і навіть в сусідніх пострадянських державах – Білорусі, Росії та Молдові. У деяких країнах проїзд безкоштовний для легкових автомобілів з місцевими номерами, але платний для іноземців і вантажівок.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.