Українцям запропонували роздати стрілецьку зброю: навіщо і кому саме

В Україні пропонують дозволити членам загонів територіальної оборони зберігати вдома стрілецьку зброю. Загалом це не менше 80 тисяч її одиниць, отримати які зможе фактично будь-який громадянин, готовий захищати рідну землю від ворога, пише Обозреватель.

Щоправда, для цього людина повинна не менше року прослужити у військах тероборони, не мати дисциплінарних стягнень, адмінправопорушень, пройти спецпідготовку тощо. Це випливає із картки проєкту закону №4504 “Про територіальну оборону України” на сайті Верховної Ради, який напередодні презентувала Рада національної безпеки і оборони.

Так от в Україні членом територіальної оборони для захисту своєї землі від ворога може стати будь-який житель. У вихідні їм пропонується “проходити підготовку, а в будні займатися цивільними справами”.

Для того, щоб члени територіальної оборони могли виконувати завдання, визначені для них відповідним законом, його розробники пропонують надати їм зброю. Про це йдеться у статті 48 законопроєкту “Зброя та військове спорядження військовослужбовців, резервістів територіального резерву Військ територіальної оборони України”:

індивідуальна зброя військовослужбовців та резервістів, які проходять службу у Військах територіальної оборони (ВТО), а також колективна зброя військових частин (підрозділів) ВТО та боєкомплекти до них зберігаються у визначених, обладнаних приміщеннях, в шафах (сейфах) на території пунктів постійної дислокації частин (підрозділів) ВТО України та/або визначених місцях зберігання;
військовослужбовці та резервісти ВТО України, які мають вислугу років не менше одного року у ВТО, не мають дисциплінарних стягнень, адміністративних правопорушень, здали передбачені нормативи з фахової підготовки та пройшли спеціальну перевірку, порядок проведення якої визначення у Положення про проходження служби у територіальному резерві, отримують право на зберігання індивідуальної зброї та боєкомплекту до неї за місцем проживання;
зберігання зброї за місцем проживання організовується згідно з чинним законодавством України та нормативно-правовими актами, які встановлюють порядок зберігання зброї та регламентують обіг цивільної довгоствольної нарізної зброї.
Ініціатором законопроєкту є народний депутат від партії “Голос” Андрій Шараськін– також український актор, режисер і командир роти кіборгів. Свого часу він брав участь у АТО на Донбасі, був одним із захисників Донецького аеропорту і нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

Читайте також  У Калуші хочуть встановити відеокамери, щоб контролювати перевізників

Законопроєкт про тероборону уже розглянули низка комітетів ВРУ. Нині документ надано Раді для ознайомлення.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.