Чхнув − роби тест на COVID-19: у МОЗ розширили перелік осіб, яким робитимуть ПЛР-тест

В Міністерстві охорони здоров’я оновили стандарт тестування на COVID-19 − тепер ПЛР-тест робитимуть усім, хто має ознаки респіраторних захворювань. Про це під час брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає УНН.

“Ми оновили стандарт надання медичної допомоги в частині здійснення тестування. Отже, підписав я відповідний наказ, до цього дав доручення, щоб ми суттєво розширили перелік осіб, яких ми будемо тестувати. Підкреслюю – тестувати безкоштовно і щоб, відповідно, збільшувати кількість тестувань. У зв’язку з чим це ще було зроблено – тому що зараз потужності наших лабораторій, які є в підпорядкуванні Міністерства охорони здоров’я. Вони не завантажені на 100%. В нас зменшилась кількість людей, які звертаються саме за тестуванням, або через мобільні бригади до своїх сімейних лікарів, або у якийсь інший спосіб. Отже, яким чином ми розширюємо. Тепер те, що стосується тестування, ПЛР-діагностика, воно розповсюджується, що людей треба тестувати з будь-якими ознаками респіраторного захворювання. Незалежно від того, чи відповідає ця симптоматика коронавірусній хворобі, чи не відповідає”, − сказав Максим Степанов.

Він зазначив, що такій людині потрібно за допомогою ПЛР-тесту підтвердити, або спростувати діагноз COVID-19.

“Окрім того, ми додали тестування методом експрес-діагностики. Це швидкий тест на антиген, той, який результат робиться з 15 хвилин після тестування, тобто – відразу. Кого ми будемо тестувати в такий спосіб. Знову ж таки – людей, які мають відповідні симптоми коронавірусної хвороби або будь-якого респіраторного захворювання. Але в цьому випадку якщо експрес-тест є позитивним, то він буде потребувати підтвердження потім ПЛР-тестом. Чому саме потребуватиме підтвердження − тому що специфічність і чутливість цих тестів нижча, ніж ПЛР”, − додав міністр.

Читайте також  Понад дві сотні рятувальників продовжують боротися із наслідками негоди на Прикарпатті

Він зазначив, що також за допомогою експрес-тестів будуть тестувати пацієнтів перед госпіталізацією і контактних осіб.

“Я дав відповідне завдання головному санітарному лікарю і підрозділам МОЗ, щоб підготували достатньо чіткий, зрозумілий алгоритм, в який спосіб це відбувається. Це все виклали доступною мовою. Я думаю, що на наступному тижні, максимум в понеділок-вівторок ми максимально широко про це повідомимо”, − сказав Степанов.

За його словами, вони зараз нарощують потужності лабораторій і закуповують експрес-тести на антиген.

“Ми хочемо робити не менше, ніж 1 млн тестів на місяць. І тому дуже важливо максимально розширити перелік осіб, які безкоштовно і безоплатно будуть тестуватися в нашій країні”, − додав голова МОЗ.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.