5 тисяч метрів під землею. На Прикарпатті хочуть створити центр інтерпретації фортеці Пнів

На Прикарпатті приблизно 4 000 архітектурних пам’яток. Як планують реставрувати одну із них – Пнівський замок поблизу міста Надвірна, – з’ясовувало Суспільне Карпати.

Голова ГО “Надвірнянський туристично-інформаційний центр” Володимир Гринішак каже, що пам’ятка нищиться, вона не збережена.

“Ми маємо проблеми із тим, що районна влада та обласна рада не мають чіткого плану дій, що робити із цією пам’яткою. Три роки тому розпочалися реставраційні роботи. Громада говорить, що це дуже добре. Але ніхто не запитував, який кінцевий продукт, яким чином це буде покращувати економіку громади. Тепер пам’ятка руйнується. Натомість, ГО “Туристична асоціація Івано-Франківщини” запропонувала альтернативний шлях, який побудований на концепції сталого використання спадщини і, насамперед, спрямований на те, щоб економічно було вигідно”, – каже Володимир Гринішак.

Це все втілилося в ідею створення центру інтерпретації фортеці Пнів, каже голова ГО “Надвірнянський туристично-інформаційний центр”.

“Це має бути близько п’яти тисяч квадратних метрів під землею. Під землею для того, щоб воно не домінувало над руїнами самого замку. І там має бути сучасний, інтерактивний центр, де ми хочемо занурити людей в історію: показати, як жили люди там, чим вони займалися. Найперше, викликати емоції у відвідувачів, щоб вони пережили і надихнулися історією фортеці Пнів. Глобальне завдання – тримати людей якомога довше на цьому об’єкті”, – розповів Володимир Гринішак.

За його словами, люди приїжджають на пів години, фотографуються, але не залишають грошей для бюджету.

“Реставрацією це назвати не можна, ми кажемо, що це “кітч”. Зараз вкладено в цей об’єкт понад два мільйони гривень, і ці кошти витратили на каміння, яке просто пристосували до вежі і цим зіпсували все. Об’єкт не розвивається і він економічно не є виправданим”, – розповідає Гринішак.

Читайте також  Погана дорога: на Прикарпатті перекинулася вантажівка з камінням. ВІДЕО

Зараз є виграний проєкт з ЄС, який має розпочатися на початку наступного року.

“Партнером є місто Ардут (Румунія). Перше, що ми хочемо зробити, – виготовити проєктно-кошторисну документацію на консервацію, науково-проєктну документацію, що передбачено законодавством і починати роботи і планування стосовно цього центру спадщини в підземеллі”, – каже голова ГО “Надвірнянський туристично-інформаційний центр”.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.