Деякі багатоповерхівки Калуша можуть залишитись без опалення

Без тепла можуть залишитись старі багатоповерхівки. Причина – зношені мережі.
Бюджет міської ради не потягне заміну всіх трубопроводів, зазначає міський голова Андрій Найда.

Про це повідомляє калуське видання Вікна, пише ПІК.

Цього тижня на оперативній нараді у міськвиконкомі керівник управляючої компанії «М-Монтаж» Ігор Майко повідомив:

“В управлінні компанії є 60 будинків з центральним опаленням — на вулицях Хіміків, Коновальця, Тихого, Богдана Хмельницького тощо. Причому внутрішньобудинкові мережі корозійні і зношені, щодня фіксують пропуски. Для усунення яких доводиться припиняти теплопостачання по стояках та цілих будинках. Є загроза, що ми не зможемо подати тепло по тих мережах до споживачів”, — повідомив Ігор Майко.
Міський голова Андрій Найда на це відповів: додавайте кошти у тариф на заміну мереж:

«Те, що міська рада в своїх силах може допомогти, звичайно допоможе. Але ви спілкуйтеся з людьми. Бюджет міської ради не потягне заміну всіх трубопроводів. Мешканці мають бути самі зацікавлені. Якщо спільно скинуться, то можна набагато більше зробити».
У 2018 році управляючій компанії «М-Монтаж» передали 87 будинків. Переважна більшість — це найстаріша багатоповерхова забудова Калуша на території, обмеженій непарною стороною вулиці Б. Хмельницького і вулицею Хіміків. Зараз компанія обслуговує 85 будинків, у двох — мешканці створили ОСББ. Частину будинків, в районі вул. Рубчака, торік відключили від центрального опалення, а мешканцям надали допомогу з міського бюджету для переходу на індивідуальне опалення.

Як зазначив Ігор Майко, щороку запуск центрального опалення пов’язаний з великими труднощами. У опалювальному сезоні 2017-2018 років (тоді будинки ще обслуговував ЖЕО. — Авт.) опалення повністю вдалося запустити в січні. Лише цього року управителю це коштувало близько 100 тис. гривень: кошти використані на зміну вузлів, ділянок труб тощо. При цьому стаються постійні пориви, стояки забиті і їх постійно прориває. Підтримка зношених мереж теплопостачання будинків вимагає величезних затрат і при цьому мешканці змушені на час ремонту обходитися без тепла (якщо будинок не має підвалу і розводки у ньому, то відключають весь будинок) і в цілому його якість погіршується.

Читайте також  В Бурштині серед зими розцвіла сакура (фото)

Вихід з катастрофічної ситуації Ігор Майко бачить у тому, щоб “відрізати” будинки від центрального опалення та надавати людям допомогу з міського бюджету. Альтернативу — закладати кошти на зміну мереж у тариф — реалізувати неможливо. Так, заміна тепломереж одного будинку коштує від 150 тис. гривень. Якщо йдеться про великі будинки, наприклад, на вул. Б. Хмельницького, 1, — то це 500 тис. гривень. Якщо в будинку 10 квартир на центральному опаленні, то людям потрібно скидатися по 15-20 тис. гривень (мешканцям з індивідуальним опаленням заміна мереж не потрібна і вони за це не платитимуть. — Авт.).

За словами Ігоря Майка, він буде письмово звертатися до міської влади і Калуської ТЕЦ з клопотанням, щоб будинки відмикали від центрального опалення, а людям — виділяли допомогу. Інших варіантів немає. Крім того, раніше йшлося про те, що споживачів центрального опалення в Калуші залишилося дуже мало і єдиний варіант для міста — перехід на індивідуальне опалення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.