Прикарпатців закликають безкоштовно здати тести на ВІЛ та гепатити

У рамках Європейського тижня тестування жителів Прикарпаття закликають провести безкоштовне тестування на вірусні гепатити В і С та ВІЛ.

Про це йшлося сьогодні на брифінгу в ОДА, інформує Фіртка.

В Івано-Франківську та Калуші з 23 до 27 листопада працюють пункти тестування, де всі охочі зможуть безкоштовно перевіритися на ВІЛ та вірусні гепатити. Адже багато людей не знають, що мають у своєму організмі вірус гепатиту С чи свій ВІЛ-позитивний статус. Завдання Європейського тижня тестування – нагадати людям про захворювання на ВІЛ та вірусні гепатити, оскільки найдієвішим інструментом боротьби з цими захворюваннями є тестування.

«Наша мета – переконати якомога більше людей у тім, що хворіти на ВІЛ та гепатити можуть не лише певні категорії населення. У зоні ризику перебуває кожен із нас. І за певних обставин захворіти може кожен. Також хочемо донести якомога більшій кількості людей: гепатит – виліковний. Чим раніше його діагностувати, тим ефективнішим і результативнішим буде лікування», – зазначила Тетяна Джус, заступниця директора Державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Медики наголошували, що вчасне виявлення вірусів в організмі гарантує найменшу шкоду здоров’ю. В Україні діє державна програма боротьби з цими інфекційними недугами, тому тестування і лікування для громадян, зокрема, жителів області, є безкоштовним.

Довідково:

Європейський тиждень тестування було запроваджено у 2013 році. Мета ініціативи – збільшити кількість тестування на ВІЛ та вірусні гепатити й підвищити обізнаність людей про переваги раннього тестування на ці захворювання.

Уже восьмий рік поспіль тиждень тестування відбувається у країнах Європи. Шостий рік – до ініціативи, крім тестування на ВІЛ, включено тестування на вірусні гепатити В та С. Другий рік поспіль Європейський тиждень тестування проходить двічі на рік – у травні та листопаді.

Читайте також  На Прикарпатті перекрили дорогу: вимагають ремонту (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.