Вільне виховання. У Франківську запрацював незвичний дитсадок

Нещодавно в Івано-Франківську запрацював Вальдорфський аутдор-садочок.
За словами організаторки дитсадка Віталіни Маслової, вони розпочали цей проєкт з початком карантину.

“Десь пів року тому ми почали готуватися. Сьогодні вже третій тиждень ми працюємо. В нас записано 14 дітей, але ходять не всі. Більшість з цих діток ніколи не були в дитсадку. Ми працюємо тричі на тиждень по чотири години. Кожен день має якусь активність: малювання, рукоділля, хороводи… Також ми на годинку забігаємо в приміщення до наших партнерів: Пласту, Промприладу, музею мистецтв. Все чим ми займаємося відбувається за Вальдорфською методикою. Вона має вже сто років. Не важливо чим ми займаємося, основне – момент підходу до дитини. В першому семилітті важливо, що ми не звертаємося до інтелекту дитини, а до її творчості. Діти можуть годинами гратися без іграшок і гаджетів. Не використовуючи іграшок, ми стимулюємо розвиток фантазії. Таке виховання підходить не всім”, – каже Маслова.

Після свят, за словами Віталіни Маслової вони планують відкрити ще одну групу.

“На мою думку таких груп на місто потрібно п’ять. Також ми готуємо вихователів, плануємо освітній курс за такою системою, щоб згодом відкрити і школу.Адже дітки, які ходять в такий садочок могли б і в школі вчитися за Вальдорфською методикою. Для цього потрібний муніципальний центр де ми б проводили таке навчання від дошкільнят до школярів. Я сподіваюся, що наш проєкт зацікавить міську владу”, – каже жінка.

Своєю чергою знаний франківський письменник Тарас Прохасько каже, що віддав сина в такий дитсадок, бо тут новий підхід до виховання.

“Я маю такий спосіб життя, що міг бути з ним постійно і потреби в дитсадку не виникало. Але згодом я побачив, що дитині бракує однолітків. Мені подобається такий підхід, коли діти якомога більше часу проводять надворі, граються. Хочеться, щоб дитинство не було відразу підготовкою до життєвих успіхів. Лука вважає, що він іде гуляти з друзями, а не в садок”, – каже Прохасько.

Читайте також  У перехворілих пацієнтів COVID-19 вчені знайшли незвичайний наслідок

Водночас актор Франківського драмтеатру Юрій Хвостенко пояснює, що такий дитсадок став для його сім’ї “порятунком”, коли державний закрили на карантин.

“Потрапити в державний садок дуже важко. Потрібно записуватися ще до народження. Ми нещодавно переїхали зі Львова і потрапити в дитсадок здавалося взагалі нереальним. Всіма правдами-неправдами ми таки це зробили, але він закрився на карантин. Тоді ми дізналися про цей садок. Мій Миколка дуже задоволений, з радістю сюди йде. Зникли проблеми з ревністю до молодшого брата. Дитина себе зовсім інакше поводить. Оскільки тут немає повного дня, то доведеться повернутися в державний дитсадок, але будемо поєднувати з цим”, – каже актор.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.