“Шукайте кисень, де хочете”: Ярова розповіла про катастрофу в лікарнях із COVID-пацієнтами

Хворих на коронавірус, що не можуть жити без кисню, виписують зі стаціонарів із рекомендацією шукати кисень самотужки. У цій ситуації у хворих залишається єдина надія – волонтери, які врятували вже не одне життя.

'Шукайте кисень, де хочете': Ярова розповіла про катастрофу в лікарнях із COVID-пацієнтами

Кисневі концентратори в багатьох випадках є вкрай необхідними не лише для лікування коронавірусної хвороби, але й у тривалому реабілітаційному періоді. З ними в країні велика проблема.

Про це в ефірі телеканалу Obozrevatel TV розповіла волонтерка Дана Ярова, яка нещодавно повідомила, як в одній із лікарень батько помер, віддавши свій кисень хворому на COVID-19 синові. Хоча в Міністерстві охорони здоров’я, зазначимо, цю інформацію не підтвердили.

– Чи якось реагували на ваш пост представники МОЗ чи лікарні, де це сталося?

– Щодо Києва і тієї людини, для якої я вчора (17 листопада. – Ред.) шукала концентратор – це лікарня №8 на Кондратюка. Ми запросили офіційний документ із лікарні з печаткою, він у мене на руках, де написано, що пацієнт такий-то такого-то року народження має таку-то сатурацію і вкрай потребує кисню.

Зі словами лікарів “шукайте, де хочете” його родичі були відправлені шукати кисневий концентратор. Я не знаю, що було б із цією людиною вранці, якби вчора з середини дня йому не відвезли цей концентратор.

Наразі він забезпечений кисневим концентратором. Але він забезпечений не державою, а волонтерськими зусиллями, забезпечений Лесею Литвиновою і її фондом.

За добу чоловікові на концентраторі стало трохи краще, але для людини, яка перебуває в такому стані, на концентраторі необхідно бути щонайменше 5-7 днів.

Ситуація, про яку я писала, відбулась у місті Біла Церква, у міській клінічній лікарні №3. Це інфекційна лікарня, де батько відмовився від своєї добової норми кисню, віддавши її своєму синові. Вона відбулась буквально днями. Так, батько помер.

Читайте також  На Косівщині нові випадки COVID-19: захворіли жінка та дитина

Сина зараз лікують. Дуже багато журналістів хочуть із ним поспілкуватися, але я закликаю всіх: поважайте людину. У нього горе, батька вже не повернеш. І він сам у вкрай складному стані за здоров’ям.

– З приводу реакції. Як відреагували на ваш допис?

– Ніяк не відреагували. Не знаю, може, у них щось і відбувається. Але мені скинули інформацію про те, що в Харкові вже протягом двох тижнів не могли розподілити по лікарнях близько ста кисневих концентраторів. Відбувались якісь засідання, наради…

Сьогодні (18 листопада, – Ред.) людина, яка працює в міській адміністрації Харкова, написала мені: “Я не знаю чому, але сьогодні було проведено вкрай важливе засідання, і на ньому дуже швидко розподілили концентратори”.

Хворих на коронавірус відправляють самотужки шукати кисень.

– Тобто заворушилися після вашого посту?

– Я не знаю, я не можу встановити причинно-наслідковий зв’язок, чи це відбулося через мій пост, чи в МОЗ заворушилися. Але така ситуація відбулася в Харкові. Слава богу, що вони їх розподілили.

Ще за часів війни я дуже добре пам’ятаю ситуації, коли на складах міністерства оборони були кровоспинні турнікети, але їх просто не видавали.

– На жаль, це типово для України – на складах лежать вкрай необхідні товари, а люди їх шукають і навіть помирають.

– Так.

– За вашою інформацією, скільки на Київщині зараз бракує кисневих концентраторів, апаратів штучної вентиляції легень? Наскільки потужно мають долучитися волонтери?

– Я не знаю, як це витримує Леся Литвинова, яка очолює фонд “Свої” і яка закуповує концентратори. Але вже навіть я почала боятися дзвінків від знайомих із проханням “дай концентратор”.

Людину виписують із лікарні з негативним ПЛР-тестом, але в неї ураження легень 80%. Вона без кисню не може існувати. Може, за 3-4 місяці легені відновлять функцію, хай не на 100%, але вона зможе сама дихати.

Читайте також  Згадати 2020-й: пандемія змінює історію людства, падіння літаків, копи-ґвалтівники та вибори в США

Людей із сатурацією 70-80 виписують додому із приписом “кисневий концентратор”. І все. Людей виписують у нікуди.

Це дуже розповсюджене явище. У Лесі лежить стопка цих виписок, коли людей із такою сатурацією виписують і кажуть: шукайте самі, де вам взяти кисень, він вам вкрай необхідний.

– Тобто виписують певні ліки, які, здавалося б, можна купити в аптеці, і разом із ним апарат, який важко знайти в Україні і навіть у цілому світі?

– Так! Я проводжу паралелі з тим, що в нас було в армії 2014 року. Але коли в нас була ситуація з армією, нам допомагав весь світ, діаспори. Хто гуманітаркою надсилав, хто так – хто як міг.

На сьогодні люди, які живуть в інших країнах, не можуть нам допомогти, тому що у всіх одна й та сама біда – ковід.

Леся розповідає, що коли вона закупляє концентратори, вона платить за 2-3 місяці вперед, щоб стати в чергу на них. Ми ж їх не виробляємо, їх виробляють інші країни.

Плюс дуже велика проблема з комплектувальними. Після кожного пацієнта потрібно змінювати всі фільтри. Це коштує 2500-3000 гривень. І це теж велика проблема – знайти їх. Їх також немає.

Людей із сатурацією 70-80 виписують додому із приписом "кисневий концентратор".

– Ми бажаємо здоров’я всім українцям, незалежно від посад. Але зараз почало хворіти багато топпосадовців. Хотілося б, щоб вони це відчули, і після цього, можливо, ми б побачили цю реакцію. Щоб не волонтери стояли по 2 місяці в черзі за апаратами, а держава.

– Не зрозуміло, чому нас відправили в повний локдаун із березня до травня? Єдине пояснення було – щоб підготуватися до коронавірусу. Що таке підготуватися? Це закупити кисневі концентратори.

Читайте також  Внесок 2% від зарплати: в Україні об'єднають накопичувальні пенсії зі звичайними

Не потрібно плутати зі ШВЛ. Усі кричать: ми закупили ШВЛ. Але вже всі у світі пишуть: не доводьте до ШВЛ, тому що дуже висока летальність під час їхнього використання.

Перше, що потрібно, – це кисень, кисень і кисень. Чому його не закупляли? Чому не витрачали бюджетні кошти, які були виділені? Чому не підготувалися?

– Дякую вам. Знаю, що нас читають і дивляться на печерських пагорбах. Сподіваюся, що там відреагують належно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.