У Франківську протестували проти абортів (ФОТО)

В Івано-Франківську 18-го листопада учасники християнського руху “За життя” вийшли до адмінбудинку, протестуючи проти абортів.

Суспільне Карпати зібрало думки експертів, пише Фіртка.

За словами заступника голови організації Мирослава Возняка, мітингувальники виступають за те, щоб кожній дитині дали право на життя, бо людське життя починається в момент зачаття.

“В Івано-Франківську є люди, які переймаються захистом життя від зачаття до природної смерті. І сьогодні (ред. 18-го листопада) дуже сумний день, тому що 100 років тому Радянська Росія прийняла декрет про переривання вагітності, і вперше в історії людства аборти були узаконенні”, – пояснює мету акції Мирослав Возняк.

Член комітету з медично-фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України Олександр Якубовський каже, що Європейський суд з прав людини, так як і Україна, визнає право жінки ухвалювати рішення щодо абортів самостійно.

“Все залежить від того, як дивитися на правову систему тієї чи іншої країни. Наприклад, за законодавством України, ембріон у лоні матері до свого народження не є суб’єктом правовідносин, а сприймається як частина тіла жінки, її здоров’я. Саме тому, другий із подружжя – чоловік – фактично позбавлений впливати на рішення жінки щодо переривання вагітності. Обмеження прав жінок у випадку наявності серйозної медичної загрози для здоров’я самої жінки, я думаю, – це є втручання в її право на приватне життя, а також право на життя”, – каже адвокат.

За словами експертки з протидій дискримінації Ольги Веснянки, ця акція ні на що не впливає, адже облдержадміністрація не вирішує, чи обмежити права людини за ознакою статі.

“Як на мене, курйозною є ця акція. Вже точно не ОДА вирішує, що робити жінкам зі своїм тілом. Виходячи, люди просто проявляють свої погляди. Звісно, що в Україні абсолютно недоречною і неактуальною є ця тематика. Україна не є Польщею, де, на жаль, жінки підпільно, наражаючи себе на небезпеку, змушені робити аборти або їздити за цим до інших країн, в тому числі в Україну. Мені шкода, що донині є такі зашорені погляди на те, щоб хтось вирішував, як жінкам вчиняти зі своїм тілом і плануванням своєї сім’ї,” – каже правозахисниця.

Читайте також  Руслан Марцінків на одну ніч став патрульним поліцейським

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.