COVID-19: як відновити запахи після хвороби

Лікар-анестезіолог, професор Сергій Дубров розповів, що потрібно робити, якщо при COVID-19 ви втратили відчуття запаху.


У ролику, опублікованому верифікованим Міністерством охорони здоров’я Telegram-каналі він рекомендує просто чекати:

«Специфічного нічого не робити. У всіх пацієнтів відчуття запаху відновлюється через кілька днів-півтора тижні, терапія в залежності від ступеня тяжкості захворювання, тобто специфічного нічого робити не потрібно ».

Як відновити нюх, втрачений через COVID-19?
Супрун посилається на рекомендації British Rhinological Society. Поради:
◾ Більшість людей, які втратили нюх через COVID-19, відновлюють його частково або повністю вже на 1-2 тижні хвороби. Тому ніяких втручань робити не варто.
◾ Рекомендують застосовувати назальні кортикостероїди (краплі для носа, які мають протизапальну дію) для тих пацієнтів, які мають втрату нюху більш двох тижнів.
◾ тренування нюху. Це не ліки, а спосіб прискорити одужання. Він передбачає, що людина, яка втратила нюх, з певною періодичністю і протягом тривалого періоду часу повинен нюхати різні ефірні масла (окремо або в упаковках з кількома ароматами), щоб спонукати сенсорну реакцію. Є кілька досліджень, які підтверджують, що такі тренування позитивно впливають на швидкість повернення нюху або часткового його відновлення. Втім, наукова база такого методу досить «бідна».
◾ Тренуванням для рецепторів також може бути їжа. Можна спробувати додати більше спецій або більш кислої, гіркої або солодкої їжі в раціон.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.