«Аби не вийшло так, що через приватну компанію просто відмиють гроші»: лікар про виготовлення української вакцини від коронавірусу

Українська» вакцина – це не російська вакцина за китайськими технологіями, як дехто каже, проте і українською її також до кінця не назвеш.

Про це «Вголосу» розповів лікар-імунолог, голова національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

«Адже це лише основа для вакцини, нуклеокапсидний антиген. Для виготовлення вакцини у великій кількості треба мати виробництво та здійснити три фази клінічних досліджень тощо», – зазначив він.

І продовжив: «Зазвичай лише третя фаза клінічних досліджень може коштувати 150 млн грн, а в нас було заявлено про загальну суму, що теж викликає певні сумніви. Хоча ця основа вакцини справді може бути використана для створення самої вакцини».

При цьому, додає імунолог, варто зауважити, що Микола Співак є співробітником інституту мікробіології і вірусології імені Д.К.Заболотного НАН України, в якому відхрестилися від досліджень вакцини, при цьому він є і акціонером “Діапроф-Мед”, і головою наглядової ради НВП “Діапроф-Мед”, що має спільні розробки з американською компанією, якою керує Михайло Фаворов.

«Тому аби не вийшло так, що через приватну компанію просто відмиють гроші. Тож варто пильнувати за тим, звідки кошти на вакцину виділятимуть і хто контролюватиме їхнє освоєння», – резюмував Лапій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.