Науковці заявили, що плазма крові тих, хто одужав від Covid-19, не допомагає

Дослідники провели експеримент за участю 464 дорослих пацієнтів, у яких був діагностований коронавірус “середнього ступеня”.

Коронавірус 2020 виявили у світі у майже 43 мільйонів осіб. Жертвами Covid-19 стали 1 149 000 осіб. Науковці всього світу намагаються знайти слабке місце коронавірусу. Як виявилося, плазма крові людей, які одужали від коронавірусу, не допомагає запобігти погіршенню стану пацієнтів з помірним протіканням хвороби. До таких висновків прийшли науковці з Індії.

Дослідники провели експеримент за участю 464 дорослих пацієнтів, у яких був діагностований коронавірус “середнього ступеня” у 39 лікарнях Індії, повідомляє bmj.com.

Учасників дослідження розділили на дві групи. До першої увійшли 235 пацієнтів, їм, крім стандартного лікування, вводили плазму тих, хто перехворів на коронавірус. Другу групу лікували звичайними методами. У кожній групі було однакове число хворих, які потребують штучної вентиляції легенів.

Через 28 днів експерименту з’ясувалося, що показники смертності в обох групах були майже однаковими — у першій групі померли 34 пацієнти (15%), у другій помер 31 пацієнт (14%). У 17 осіб з кожної групи стан погіршився до серйозного.

Таким чином, науковці не змогли виявити зв’язок плазми крові, отриманої від людей, які одужали, з уповільненням прогресування захворювання і загальної летальності.

Однак науковці підкреслюють, що для більшої точності результатів треба провести додаткові дослідження, в яких візьмуть участь пацієнти з інших країн світу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.