“Лікар-інфекціоніст мені озвучує ціну 24000 грн. і лише за готівку…” Історія про те, як лікують СОVID-19 і скільки це коштує пацієнтам

Про те, що я напишу цю статтю, я зрозуміла ще 2 тижні тому. Саме тоді мою маму, після двох тижнів лікування від лакунарної ангіни амбулаторно у с.м.т. Романів Житомирської області, привезли швидкою в жахливому стані до Чуднівської ЦРЛ в інфекційне відділення. З підозрою на covid-19.

Звичайно спочатку був шок і дикий страх. Злість від того, що в Романові сімейний лікар довів до такого стану («привіт» вам Романівська ЦРЛ теж). Не розуміння, як два тижні лікували всю родину від ускладнень і ні разу навіть рентген-знімок не зробили… А після госпіталізації – тести не зробили іншим членам родини, які контактували з мамою щодня. На жаль, для бабусі це стало «вироком» і вона «згоріла» від вірусу за декілька днів.

Але наразі про інше. Нещодавно я публікувала пост про те, що лікування від covid-19 на 100% фінансується державою. Так стверджував міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. Так ось – я вважаю, що я збрехала. А точніше не перевірила дану інформацію.

В перший же день мені запропонували здати мамі аналіз на D-димер та Interleukin 6 в приватній лабораторії Житомира. Що в суботу 26.09 вранці я і зробила. Розумію, що медицина не досконала, особливо обмежені її лабораторні можливості в маленьких райцентрах. Показник виявився надто високий (при нормі 7 від був 41).

В суботу ввечері лікар-інфекціоніст по телефону сказала, що мамі потрібен препарат – тоцилізумаб (або – Актемра). Вона ж мені озвучує ціну 24000 грн. і лише за готівку. Запропонувала допомогти з закупівлями юридично – лікар “з’їжджає”, що ціни на нього на українському ринку немає. «Лише за готівку», «так всі до Вас купували»….

Читайте також  Космонавт Леонов назвав Лозу «засранцем» та «мерзотником»

Весь цей час всі ліки я купую в місцевій аптеці. При чому навіть з інфекційним набором. ПЛР-тест зданий, але результатів ще немає. Лікуємося з підозрою в середньо-важкому стані (на кисневому апараті) і за свій рахунок.

Чомусь фраза «лише за готівку» мене зачепила більше навіть, ніж сама озвучена вартість препарату. І почалися пошуки альтернативи і правди.

Даний препарат входить до протоколу лікування. В системі Прозорро станом на 27.09.2020 року є 132 закупівлі. Ціна його в середньому 10100 за флакон. І він має закуповуватися (і закуповувався!!!) за державні кошти!

У неділю 27.09 я звернулася до знайомої депутатки обласної ради. Всю історію, яка вище викладена я написала їй в повідомленні. Відгукнулася одразу – величезне дякую, Олено! За дві години я знала, що препарат є в наявності в Чуднівській ЦРЛ, а головний лікар стверджував, що до нього ніхто не звертався і пацієнтці назначення цього препарату не було.

28-29 вересня я слідкувала за закупівлями лікарні на Прозорро. І знаєте, що цікаво? Лікарня закуповувала надшвидким темпом все, що стосувалося covid: ліки, комбінезони, деталі до кисневого апарату тощо (до речі, кожен з вас і сам може за цим прослідкувати на Прозорро за кодом ЄДРПОУ лікарні 01991961 або за посиланням

Мамі препарат видали. І коштів більше не взяли на ліки з Протоколу.

Хотілося дихнути спокійно і чекати швидкого одужання. Проте препарат видали лише їй! Всі інші сусідки по палаті та пацієнти інфекційного відділення Чуднівської ЦРЛ ліки і надалі купували (і купують). Одна з них поділилася, що купила препарат за 30 000 грн. Син іншої, при виписці сказав, що препарат не купували, але щодня витрачали по 800 грн. на лікування. А лікар наголосила, що для моєї мами препарат головний лікар знайшов у іншому районі.

Читайте також  Долар різко опустився в обмінниках: скільки втратила валюта за добу

Шановні працівники Житомирського обласного Департаменту охорони здоров’я та органів прокуратури Житомирської області, схема проста абсолютно. Препарат закуповувався за державні кошти та реалізовувався пацієнтам за готівку.

Ділюся з Вами найбільш дієвим і швидким способом перевірки: берете всі карти хворих, що перехворіли на covid-19 і робите опитування їх (а точніше надання показів під протокол) про купівлю препаратів при стаціонарному лікуванні. А потім звіряєте їх зі списаними лікарнею препаратами, закупленими за кошти державної субвенції… Впевнена – результат буде не втішним.

Шановні кандидати в депутати, які зараз проводять свої компанії, чому б Вам не зацікавитись даною проблемою? Чому б не навідатися з екскурсією до Чуднівсьої ЦРЛ?

Приміщення інфекції в аварійному стані. Воно потребує величезних вкладень з боку держави. І в той же час у с.м.т. Романів «простоює» добудоване і введене в експлуатацію приміщення 5-поверхової лікарні. Чому не раціоналізувати час та кошти і не підписати контракт на інфекційне лікування з НСЗУ у Романові? Не вигідно? Кошти не буде як відмити?

А на звичайних людей, для яких ті 30 000 грн. можуть стати непідйомною сумою і «смертним вироком», більшості начхати…

Думку автора опубліковано без жодних змін синтаксис та орфографію збережено. За новими правилами соц мережі Фейсбук уся інформація яка не підтвердженна офіційними довідками, штампами та печатками не може бути опублікована як новина, а всі видання які публікують таку інформацію є прибічниками сил зла, саме тому від сьогодні ми публікуємо усі матеріали з поміткою “Думка автора”.

Пряма мова

Peдaкцiя може не пoдiляти дyмку aвтopа і нe нece вiдпoвiдaльнicть зa дocтoвipнicть iнфopмaцiї. Автор посту не є абсолютним експертом, або людиною, що не має права на помилку, тому чекаємо на ваші коментарі, у нас на сторінці.

Читайте також  Водії просльозилися від радості: в Україні серйозно впали ціни на бензин і дизель - скільки тепер коштують

Правда завжди десь посередині. Інформація не підтверджена документами є лише думкою конкретної людини, яку ви можете поділяти або ні.

Все добре залежить від кожного! Творимо добро прямо зараз разом з Вами! Дякуємо за увагу!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.