Прикарпатське село йде під землю у закинуті шахти. Відео

На околиці села Кропивника Калуського району через катастрофічне просідання землі утворилось величезне озеро.


Понад 6 гектарів опинилися під водою, пише Ратуша з посиланням на ICTV.

Тепер ця земля не придатна навіть для сільського господарства.

Якби у нас була придатна земля для вирощування рису, то ми б його вирощували на полях. А для картоплі, пшениці і для іншої традиційної сільськогосподарської продукції, яка сьогодні вирощується у нас, вона непридатна, – каже в.о. сільського голови Кропивника Михайло Барнич.

Для села це справжню екологічне лихо. Там, де раніше була дорога і стоїть електроопора, а під землею – шахта, нині заболочена водойма.

Останніми роками ґрунти просідають катастрофічно швидко. Село вже оголосили епіцентром екологічного лиха. В зоні ризику – сотні будинків, які повзуть під землю.

Земля дуже сильно сідає. Ми живемо в центрі і вже стільки каміння завозили на подвір’я, а воно все зникає, – каже мешканка села Анна Пихней.

Чому просідає земля – ні для кого не таємниця. Під шаром ґрунту знаходяться закинуті шахти з видобутку калійної солі, а це жахаючі своїми масштабами пустоти.

Висота цих шахтних пустот могла бути до 100-130 метрів, – каже Михайло Барнич.

Колись потужне підприємство, яке видобувало сіль і виробляло мінеральні добрива, зараз нагадують лише напівзруйновані будівлі. Виробництво у них закрили ще у 70-х роках. З того часу шахтні пустоти ніхто так і не перевіряв.

Селян роками готують до переселення, але в основному годують обіцянками.

Як тільки починаються вибори, всі приходять. Вибори закінчуються – все забувається, – каже мешканець села Іван Боднарчук.

Село Кропивника входить в Калуську ОТГ, влада почала моніторити просідання землі. І це все, на що вистачило місцевих коштів.

Читайте також  Шмигаль заявив, що українцям для нормального життя вистачить 3 тисяч гривень на місяць

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.