Коронавірус та паніка: від переживань легше не буде

Зображення може містити: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні

Коронавірус вже понад півроку тероризує усю планету. Хвороба, яку він спричиняє – справді дуже небезпечна. Втім, це не означає, що на собі треба рвати волосся і впадати у відчай та депресію. Щонайменше, легше від цього не стане.

Медики кажуть – надмірна тривога шкодить нашому імунітету. Уявіть, що ваш організм накопичує кошти, щоб потім оплатити велику стратегічну програму. Коли ми у стресі – організм скидає всі заощадження. І якщо довго бути у такому стані, то немає звідки брати ресурси. Як результат – фізичне та емоційне виснаження.

Увага! Через сильну тривогу можуть проявлятись ії фізичні ознаки: підняття температури чи навіть легка нудота. І хоча ми в інтернеті читали, що це симптоми коронавірусу – не потрібно одразу панікувати. Заспокойтесь і поспостерігайте за своїм станом хоча б добу. Якщо все пройшло – у вас просто була сильна тривога, якщо ні – зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем.

Важливо засвоїти, що є продуктивна та непродуктивна тривога. Перша штовхає нас до реальних дій: “Я переживаю через коронавірус і дію: дотримуюсь всіх рекомендацій ВООЗ, карантину, переходжу на домашній режим і т.д. Ці дії знижують мої ризики”. Продуктивна тривога шукає відповіді на питання: які заходи варто прийняти і що я можу зробити, щоб розв’язати проблему чи мінімізувати ризики.

Непродуктивна тривога змушує нас думати: “А раптом?”.

“А раптом влада замовчує кількість хворих?”. Допустимо. І що далі? Як це вплине конкретно на ваші дії? Ніяк. Вам так само доведеться дотримуватись рекомендацій та карантину.

“А раптом я захворію?” Так, ризик є, але саме для того і варто дотримуватись тих же рекомендацій.

Коли ви думаєте над питанням, які взагалі не у вашій владі, то берете участь у марній розумовій діяльності, які заважає робити правильні дії.

Читайте також  В Україні офіційно продовжують карантин, – Шмигаль

Навчіться перетворювати непродуктивну тривогу в продуктивну. Замість “а раптом моя бабуся захворіє” – “що я можу зробити, щоб цього не сталось” – розповісти про рекомендації і дотримуватись їх самостійно – забезпечити продуктами і ліками, щоб знизити ризики.

Є кілька порад, як не піддатися паніці:

Не недооцінюйте і не переоцінюйте ситуацію. Так, люди хворіють. Так, Ви теж можете заразитися. Але шанс цього буде мізерним, якщо будете виконувати рекомендацію МОЗ та ВООЗ: соціальна дистанція, миття рук, уникання скупчень людей. Це прості речі, які рятують життя.

Тримайте дистанцію від інформаційного потоку. Бажано знайти собі один-два джерела і регулярно читати їх. Наприклад, канал ВООЗ, де є вся статистика з актуальними новинами і рекомендаціями. Або, якщо у вас є сімейний лікар, можете спілкуватись з ним віддалено. Бо коли на фоні постійно кричать “ми всі помремо”, то дуже важко зберігати спокій.

Перемикайтесь на позитив. Якщо в соціальних мережах пишуть лише про коронавірус, то краще відписатись від всіх, крім тих, хто постить класні меми. З гумором легше впоратись з проблемами.

Шукайте хороші сторони. Так, ми зараз засіли на карантині, але які можливості це відкриває перед нами? Сядьте і напишіть список, що можете зробити і на що раніше не вистачало часу. Робіть активні дії. Поприбирайте у квартирі, займіться спортом, зробіть роботу, почитайте книги.

 Займіться медитацією.Це хороший спосіб впоратись з панікою. Але часто люди бояться, що у них не вийде. Справді, не так просто 5 хвилин ні про що не думати. Кожен раз, коли збиваєте увагу з дихання і починаєте думати про щось інше – повертайтесь на початок і фокусуйтесь на диханні. Суть не в тому, щоб не відволікатись, а як раз в тому, щоб помічати, що ви відволіктися та повертати увагу до дихання. Так ви тренуєте навичок контролю над думками та концентрацію уваги.
 Напишіть план дій. У вас повинен бути план на різні випадки. У нинішній ситуації важливо мати номер сімейного лікаря, до якого можна звернутись за потребою. Дома має бути нормальна аптечка, з ліками, які можуть знадобитись при ГРВІ. Ці прості дії можуть додати відчуття контролю та розуміння, що зможете впоратись з будь-якою ситуацією.
 Говоріть з рідними.

Перший спосіб врятувати когось – врятувати самого себе. І якщо ми самі заспокоїлись, то простіше спілкуватись і з рідними. От мені пише підписниця, що боїться за свою 2-х річну дитину, при тому, що з нею сидить бабця 67 років, яка постійно ходить по базарах. То за кого більше потрібно переживати? Важливо інформувати своїх близьких про те, що потрібно дотримуватись карантину та рекомендацій. А від спілкування з рідними і самі забудемо про паніку.

Читайте також  Софійка втратила обидві ніжки: мати благає всіх небайдужих допомогти здійснити донечці мрію

Джерела:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=3051332761634514&id=100002734615257

https://shotam.info/koronavirus-i-panika-iak-zberihaty-spokiy/

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: