Карантин послабили: у Франківську відкривають ресторани

У середмісті Івано-Франківська ресторани і кафе монтують літні майданчики. У зв’язку з послабленням карантину у ресторанах можуть обслуговувати клієнтів на літніх майданчиках та давати замовлення із собою.

Однак більшість кав’ярень в Івано-Франківську запрацюють з 12 травня.

Франківка Анастасія Бабак каже, що тепер спокійно виходить з дитиною гуляти на вулицю: “Можна виходити в місто, можна виходити на дитячі майданчики, в парки. Звичайно, краще ще носити маски, але навіть відкриття літніх майданчиків – це вже психологічно легше, ніж знаходитися вдома або в себе на подвір’ї. Два місяці ми сиділи з чоловіком і дитиною вдома. Лише раз на тиждень виходили за продуктами”.

Гуляє поблизу скверу Міцкевича і сім’я Костянтина Малиновського. Чоловік каже, що раніше, раз на тиждень-два, виходили на вулицю тільки за продуктами, пишуть Версії з посиланням на Суспільне.

“У чотирьох стінах дуже важко сидіти, особливо з дітьми. А з приводу безпеки – тут мені важко сказати, тому що якимось знаннями спеціальними я не володію. Можу тільки спиратися і переказувати те, що в інтернеті чи по телебаченню чув. Ну, відстань півтора-два метри, якщо дотримуватися – то наче безпечно. Рівень ультрафіолету піднявся. Кажуть, що вірус від нього гине”, – пояснює Костянтин Малиновський.

Сьогодні розпочинає свою роботу кав’ярня “Говорить Івано-Франківськ”. Вона розташована у центрі міста. Раніше не працювала, бо каву на виніс не доставляли. Тепер тут монтують літній майданчик на 13 столиків. За кожним столиком зможе сидіти двоє людей, не враховуючи дітей віком до 14-ти років.

Оксана Камінська керує семи ресторанами. Завтра відкриються шість. Серед них і “Говорить Івано-Франківськ”.

“Ми повністю залежні від гостей, які до нас приходять. Відповідно, коли все закрилося, до нас не приходили гості. Але залишилися фінансові зобов’язання, які ми зобов’язані платити. У нас є команди людей, з якими ми хочемо працювати, ми хочемо зберегти їм роботу. Це пом’якшення для нас –можливість зберегти бізнес” – розповідає Оксана Камінська.

Читайте також  Двоє франківських студентів вночі врятували життя чоловікові без свідомості (фото)

ГОСТ бар у період карантину працював на доставку. Тоді на неповну зайнятість задіювали кухаря, бармена, офіціанта. Через те, що тепер дозволили ставити літні майданчики, дадуть можливість працювати ще одній людині. Євген Казаков, співзасновник “ГОСТ бару” каже, заклад таким чином все одно нічого не заробить. Надіятимуться працювати “на нуль”, тобто без збитковості. Окрім карантину – додаткове фінансове навантаження – це ремонт, який планували тут давно.

Тепер, каже Євгеній Казаков, обійдуться косметичним: “Я не зовсім розумію логіку рішень, які зараз приймають, – цього поступового виходу з карантину. Тому що люди вже гуляють. Вже днів 10, як вийшли на вулицю. Зараз мала бути якась хвиля захворюваності, але її немає. Значить, проходить все нормально. І я думаю, що треба якось швидше виходити з карантину, тому що втрачають, не тільки підприємці. А підприємці що це? Податки”.

На Прикарпатті вводять послаблення карантинних обмежень з 11-го травня. Рішення підтримали на обласній комісії з надзвичайних ситуацій. Роз’яснення щодо послаблення карантину надіслали органам місцевого самоврядування в районах області. Проте не дозволили працювати стоматологічним кабінетам.

А от в Івано-Франківську карантин послаблюють згідно з постановою Кабінету міністрів. Таке рішення 8 травня ухвалили на комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Авторка: Оксана Василик

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.