У Філарета жорстко відреагували на рішення синоду РПЦ

Синод Руської православної церкви повторює політику Кремля і йде шляхом самоізоляції у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти.

“Патріарх Кирил з 1991 року особисто є архітектором розділення Української Церкви. Тому йому важко визнати провину за 27 років хибної діяльності, яка затягла всю повноту православ’я у конфлікт”, – написав у Фейсбук речник Київської Патріархії Євстратій Зоря.

На його думку, ситуація “рано чи пізно буде вилікувана і РПЦ повернеться у спілкування”.

“Тепер перед всіма, належними до Московського патріархату в Україні, постає питання: йти разом з РПЦ у розділення чи залишатися в єдності зі Вселенським Православ’ям – через Помісну Українську Церкву?”, – підсумував він.

Також за його словами, Московський патріархат свідомо загострює конфлікт з Вселенським Патріархатом, аби зробити Росію «всеправославним координуючим центром».

«Бачимо, що з 2016 року МП свідомо загострює конфлікт з Вселенським Патріархатом. Яка ж мета цього? На мою думку – мета є простою: самим посісти місце «першого патріархату». А для того, щоб цього досягти, потрібно це місце «очистити», – впевнений Зоря.

Він зазначає, що МП фактично ухопився за привід рішень Вселенського Патріархату щодо України як за можливість заявити, що місце всеправославного кординуючого центру – вакантне.

На підтвердження цієї думки речник УПЦ КП цитує слова головного дипломата МП митрополита Іларіона Алфєєва. Алфєєв наголошує, що Константинопольський патріархат «більш не є координуючим центром православного світу».

Зоря вказує, що заявляючи про «самоліквідацію Константинопольського Патріархату», МП показує свою справжню мету – під приводом «захисту від агресії» (в мінському синодальному рішенні вжито слова «вторгнення на канонічну територію РПЦ») захопити місце першого Патріархату.

«Раніше я писав, що від 2016 року Москва прагне скликати свій «Всеправославний собор». І зараз ми побачимо спроби провести таке сепаратне зібрання, залучивши до нього ієрархів окремих Помісних церков. Хоч я впевнений, що задум цей провалиться», – резюмував Зоря.

Читайте також  На Хмельниччині РПЦ шантажує релігійну громаду, яка перейшла до ПЦУ

Раніше 15 жовтня глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон повідомив, що Синод Руської православної церкви ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.