Патологоанатом з Калуша: Іноді тільки ми можемо дізнатись на що хворіє людина

Зізнайтеся, тільки чесно. Професія патологоанатома асоціюється у вас тільки з розтином трупів? А як ви уявляєте собі цього лікаря? Невже таким собі здоровенним дядечком, схожим на м’ясника з кінофільмів, що ледь не цілодобово когось ріже? Насправді все зовсім не так.
Десь 80% свого часу патологоанатом проводить не в операційній, а в лабораторії чи своєму кабінеті — за мікроскопом. Адже головне його завдання — допомогти лікарям-колегам встановити правильний діагноз хворим. Про особливості професії kalushnews.city говорили із молодим завідувачем патологоанатомічного відділення Калуської ЦРЛ Василем Тимківим.

Потрапити в операційну моргу мені, звісно, не вдалося. Спілкуємося із спеціалістом в його кабінеті. Приміщення стареньке, ремонту тут не було ніколи — ще з того часу, як побудували. Проте лікар на умови не скаржиться, каже, головне — хороше обладнання. От нещодавно придбали сучасний апарат для гістологічного дослідження, він значно полегшив роботу працівників відділення, купили витяжку. Десь рік тому в морзі замінили старі вікна на металопластикові, перекрили дах, а ще — провели воду у всі кабінети.

Хто це і що він робить?
— Знаю, що більшість людей, і, навіть, багато медиків, не розуміють, чим насправді займаються патологоанатоми. І коли кажеш, що ми не тільки робимо розтин мертвим, а й допомагаємо живим, вельми дивуються.

Адже насамперед патологоанатоми займаються прижиттєвою діагностикою — проводять гістологічне дослідження біопсійного матеріалу. І від цієї роботи часто залежить життя пацієнта. Під мікроскоп до лікаря потрапляє матеріал після всіх проведених операцій: що не видаляли б — папілому, грижу чи весь орган. А зараз, як відомо, більшість операцій не проводять без попереднього лапароскопічного дослідження органа. Також патологоанатом досліджує всі зразки, які надходять із ендоскопічних, гінекологічних кабінетів тощо.

Читайте також  Прикарпатські чиновники наживаються на соціально незахищених людях (відео)

— Гістологічне дослідження — це така діагностика, коли, вивчаючи мікроскопічну будову тканини, можна довідатися, яка хвороба у є пацієнта. І робота ця дуже відповідальна і складна. Зазвичай процес триває 3-5 днів, може зайняти і більше часу. Бо тільки ретельне дослідження дасть змогу зрозуміти, чи немає в матеріалі злоякісних клітин, запального процесу.

Кожне захворювання має свою специфіку. І іноді тільки патологоанатом може дізнатися, на що людина хворіє насправді. Так що жарт про те, що “патологоанатоми — лікарі, які все знають, але нічого не можуть”, правдивий наполовину. Патологоанатом — справді фахівець широко профілю, він повинен знати все про кожен орган людини.

— Часто буває так, що матеріал ще не прийшов, а лікар вже телефонує до мене і просить як ретельніше провірити зразки. Адже від мого висновку залежить, яке лікування призначати пацієнту. Діагноз ставлю тільки тоді, коли всі тканини пройдуть лабораторне дослідження. Якщо є якісь сумніви — їду радитися до колег в патологоанатомічне відділення обласної клінічної лікарні.

Чим патологоанатом відрізняється від судмедексперта?
Робота патологоанатома трохи схожа на роботц судмедексперта. Проте відмінності все ж є. Патологоанатом досліджує тільки тіла тих людей, котрі померли в лікарні чи кареті швидкої допомоги. Для чого? Щоб з’ясувати причину смерті. А ще перевіряє, чи помилка в діагнозі не стала причиною смерті, чи не було лікарської помилки.

— Чи багато розтинів доводиться робити? Як коли. Іноді за цілий тиждень — жодного. А інколи і три на день буває. Часто родичі померлого не хочуть, щоб проводили розтин. А даремно. Справжню причину смерті все ж краще знати.

Якщо ж лікуючий лікар чи патологоанатом помітить, що в померлого були прижиттєві травми, то розтин робитеме судмедексперт.

Читайте також  Чому на одних людей собака гавкає, а на інших не лає

Роботи багато
Тільки 20% свого робочого часу лікар-патологоанатом проводить за розтинами в операційній. Решту часу робить гістологічні дослідження. А роботи вистачає. Адже в патологоанатомічне відділення Калуської ЦРЛ надходять матеріали зі всіх медичних закладів міста. Часто про допомогу просять і колеги з інших районів, бо калуське відділення вважається кращим.

Василь Тимків зауважує, що якщо патологоанатом бачить, що в зразках є злоякісні клітини, обов’язково перевіряє ще раз, консультується з колегами.

До того часу як очолити патологоанатомічне відділення Калуської ЦРЛ, Василь Тимків працював патологоанатомом в обласній лікарні:

— Я не мріяв з дитинства, що стану патологоанатомом, таких нахилів у мене не було, — усміхається. — Проте так вийшло, що потрапив в інтернатуру в морг обласної клінічної лікарні. І спеціалісти, які там працювали, так зуміли зацікавити мене, пояснити важливість своєї роботи, що я вже і не думав про інший лікарський фах. Робота патологоанатома є дуже цікавою, іноді тільки від нас залежить, яку тактику лікування вибере для пацієнта лікар.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.