Психотерапевт називає 12 ознак здорових стосунків

Їх перелічує Шерон Мартін, психотерапевт з Каліфорнії з 20-річним стажем.

1. ЛЮБОВ І ТУРБОТА

Найголовніше в здорових відносинах – щира взаємна любов. Партнери піклуються одне про одного і на словах, і на ділі, постійно демонструючи, що цінують і люблять один одного.

2. ЧЕСНІСТЬ

У здорових відносинах партнери не брешуть один одному і не приховують правду. Такі відносини прозорі, в них немає місця обману.

3. ГОТОВНІСТЬ ПРИЙНЯТИ ПАРТНЕРА ТАКИМ, ЯКИМ ВІН Є

Ви напевно чули, що не варто починати відносини, сподіваючись згодом змінити свого партнера. Ідеться про дуже серйозні проблеми на зразок наркоманії чи про дрібниці на кшталт постійно невимите посуду – якщо ви очікуєте, що він або вона почне поводитися інакше, то, швидше за все, вас чекає розчарування. Так, люди можуть змінюватися і змінюються, але вони самі повинні цього захотіти. Ви не можете змусити свого партнера змінитися, як би ви його не любили.

4. ПОВАГА

Взаємна повага означає, що партнери враховують почуття один одного і ставляться до свого партнера так само, як хотіли б, щоб він ставився до них. Повага дозволяє виключити ситуації, коли одному з партнерів здається, що другий на нього тисне або намагається ним маніпулювати. Вони готові вислухати один одного і поважають точку зору свого партнера .

5. ВЗАЄМОДОПОМОГА

У партнерів спільні цілі. Вони не намагаються ставити один одному палиці в колеса, що не змагаються, не намагаються «перемогти» один одного. Замість цього в стосунках панує взаємовиручка і взаємна підтримка.

6. ФІЗИЧНА І ЕМОЦІЙНА БЕЗПЕКА

Партнери не відчувають себе насторожено або напружено в присутності один одного. Вони знають, що на партнера можна покластися в будь-якій ситуації. Їм не доводиться побоюватися, що партнер може їх вдарити , накричати, змусити робити щось, чого вони не хочуть, маніпулювати ними, принижувати або соромити.

Читайте також  Ваші стосунки скоро закінчаться. Що на це впливає?

7. ВЗАЄМНА ВІДКРИТІСТЬ

Почуття безпеки дозволяє повністю відкритися партнерові, що, в свою чергу, робить зв’язок партнерів глибшим. Вони знають, що можуть ділитися найпотаємнішими думками і таємницями, не побоюючись осуду.

8. ПІДТРИМКА ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ ПАРТНЕРА

Здорова прихильність партнерів один до одного не заважає їм ставити собі власні цілі в житті і досягати їх. У них є особистий час і особистий простір. Вони підтримують один одного, пишаються один одним і цікавляться хобі та захопленнями один одного.

9. ЗБІГ ОЧІКУВАНЬ

Коли очікування партнерів щодо відносин сильно розходяться, дуже часто один із них відчуває розчарування. Важливо, щоб очікування обох були реалістичними і схожими.

Це стосується усіх аспектів: як часто вони займаються сексом, як відзначають свята, скільки часу проводять разом, як поділяють домашні обов’язки і т.д. Якщо думки партнерів з цих та інших питань сильно різняться, дуже важливо обговорити розбіжності і знайти компроміс.

10. ГОТОВНІСТЬ ПРОЩАТИ

У будь-яких відносинах партнерам трапляється неправильно розуміти один одного і робити один одному боляче – це неминуче. Якщопартнер щиро жалкує про те, що трапилося і дійсно змінює свою поведінку, його варто пробачити. Якщо партнери не вміють прощати, з часом стосунки загинуть під вантажем накопичених образ.

11. ГОТОВНІСТЬ ОБГОВОРЮВАТИ БУДЬ-ЯКІ КОНФЛІКТИ І СУПЕРЕЧНОСТІ

Легко говорити зі своїм партнером, коли все йде добре, але важливіше вміти конструктивно обговорити будь-які конфлікти і образи. У здорових відносинах партнери завжди мають можливість розповісти один одному, чим вони незадоволені або скривджені або з чим не згодні.

Вони не уникають конфліктів і не роблять вигляд, що нічого не сталося , а обговорюють і врегульовують розбіжності.

12. УМІННЯ РАДІТИ ОДИН ОДНОМУ І ЖИТТЮ

Читайте також  У Калуші показали фільм про життя і діяльність Євгена Коновальця

Так, будувати відносини – це праця, але вони повинні і приносити радість. Навіщо потрібні стосунки, якщо партнерів не радує товариство один одного, якщо вони не можуть разом сміятися, веселитися і взагалі добре проводити час?

Пам’ятайте, що у відносинах кожен з партнерів не тільки бере щось, але і віддає. Ви маєте право очікувати від партнера дотримання всіх перерахованих правил, але й самі повинні відповідати взаємністю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.