Долар та євро збили на льоту: банки та обмінки різко змінили курс валют

Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 16 серпня, мають наступні показники: курс долара США зараз дорівнює 41,1382 гривень за 1 долар. Курс євро наразі складає 45,3055 гривень за 1 євро.

Курс валют в банках на 16 серпня 2024 року!

В обмінниках українських банків та спеціальних обмінних пунктах вартість валюти є значно вищою. Показники змінюються кожного дня і на сьогоднішній день вони є такими.

Витрати України на війну, які уряд не може закривати за рахунок міжнародної фінансової допомоги, постійно зростають. Вже з кінця весни посадовці говорять про те, що до кінця року, залежно від подальшої інтенсивності воєнних дій, доведеться додатково знайти від 400 млрд до 500 млрд гривень, або близько $10−12 млрд. Це однозначно матиме своє відображення на ціноутворенні гривні відносно долара та євро.

 

Курс валют в обмінках на 16 серпня 2024 року!

Основними джерелами покриття цих витрат буде три основних моменти:

1. Підвищення податків і зборів, яке вже розпочалося. Так, із 1 вересня зростуть акцизи на пальне. На черзі — масштабніші поправки до Податкового кодексу, які депутати планують розглянути після виходу з канікул. Однією з головних новацій відповідного законопроєкту (№ 11416) є суттєве підвищення військового збору.

2. Міжнародна адресна військова допомога. Її обсяг здебільшого залежить від таланту переговорників наших дипломатів та політиків, а також від успіхів наших військових на фронті.

3. Випуск та продаж нових обсягів ОВДП та військових облігацій.

Теоретично покриття бюджетного дефіциту можливе і за допомогою «друкарського верстата». Але НБУ та уряд запевняють, що це найгірший варіант, який до того ж суперечить домовленостям із МВФ. Тому цей сценарій поки що не розглядається, як робочий.

Читайте також  Закарпатці отримали перші платіжки за опалення: люди в шоці

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.