Вже офіційно: Рада ухвалила рішення щодо мобілізації з 18 років

Мобілізації з 18 до 25 років в Україні не буде. Про це заявив народний депутат Олексій Гончаренко.

“Щойно Комітет з нацбезпеки і оборони підтримав законопроєкт 11379-д. Це законопроєкт зроблений на базі мого законопроєкту 11379. Законопроєкт забороняє мобілізацію не тільки обмежено придатних від 18 до 25 років, але тих, хто не пройшов строкову службу або хто не має військової кафедри”, – повідомив він.

Також у законопроєкті передбачено право на звільнення для тих, кого встигли забрати, користуючись тією нормою, і тепер цей документ мають розглянути в сесійній залі.

“У нас дозволено мобілізувати військовозобов’язаних з 18 до 25 років. Наприклад, у мене в підрозділі служить багато людей до 25 років”, – зі свого боку нардеп Роман Костенко. Підстави для цього такі:

власне бажання;
якщо людина пройшла строкову службу в мирний час;
якщо людина закінчила військовий виш або військову кафедру та здобула певну військово-облікову спеціальність.
Такі чоловіки визнаються військовозобов’язаними, а військовозобов’язані можуть бути мобілізовані. Водночас сказати точно наскільки масова мобілізація людей до 25 років важко.

“Були випадки 21-23 роки, яких можна було мобілізувати, але дуже мало. 18-річних точно ніхто нікуди не мобілізує. Це повна маніпуляція. Жоден 18-річний точно не був мобілізований, тому не треба тиражувати чутки”, – розповів член комітету з нацбезпеки Федір Веніславський.

Однак юридичну колізію, за словами Веніславського, народні депутати готові пофіксити.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.