Великдень-2024: з’явилося важливе попередження для всіх українців у всіх областях

Яких традицій варто дотримуватися на Великдень
Великодні традиції в Україні дотримуються вже сторіччя. Коли ж можна розмовляти на Великдень і що ще треба зробити, розповідає інформаційний портал «Стіна».

Багато віруючих перед святом святого Воскресіння Господнього дотримуються Великого посту, який вважається дуже суворим через серйозні обмеження в їжі. Саме тому вводити в раціон іншу їжу на Великдень і після неї потрібно обережно, щоб не мати проблем з органами травлення.

Щоб правильно провести недільний ритуал, потрібно знати, що означає слово “розговлятися”. У християнській традиції цей термін означає вживання скоромної (тварини) їжі після закінчення посту і змісту.

Священики уточнюють, у який час можна розмовляти на Великдень – час залежить від того, чи були ви у храмі чи ні. Якщо ходили на службу вночі, одразу після літургії та причастя можете приступати до трапези.

Вранішнє відвідування церкви передбачає розговляння одразу після приходу додому. Для тих, хто з якоїсь причини не відвідав храм, священики рекомендують розговлятися на Великдень після того, як у церквах закінчаться служби.

Що обов’язково має бути на Великдень – українські традиції

Навіть ті, хто щороку відзначають велике свято, не завжди знають, які традиції на Великдень існують у нашій країні, адже не всі ритуали предків збереглися досі. Наводимо список деяких із них:

у суботу зібрати великодній кошик (паски, великодні яйця, сир або сирну паску, ковбасу (м’ясо), сіль, хрін, червоне вино);
одягнути святковий одяг;
вирушити до храму на всенічну службу;
вранці накрити святковий стіл, на якому обов’язково мають бути яйця, паска та вино;
прочитати молитву, розділити пасху і одне яйце за кількістю людей за столом;
вимовити “Христос Воскрес!” і сказати у відповідь “Воістину Воскрес!”;
скуштувати освячені продукти першими, а потім приступати до повноцінної трапези.
Далі можна позмагатися у розбиванні яєць, ударяючи великодні яйця одне про одного – вважається, що власник уцілілого яйця буде весь рік здоровим. Також необхідно запрошувати до себе друзів та родичів, а також подавати милостиню нужденним. Цікаво, що частину освяченої їжі рекомендується залишити на поминальний тиждень, щоб віднести на могили до предків.

Читайте також  Прикарпатців попереджають про сніголавинну небезпеку

Окрім дій, які церква дозволяє, є ще й ті, від яких стане лише гірше – і піст, і саме свято зійдуть нанівець, якщо ви припуститеся помилки.

У це велике свято категорично заборонено:

фізично важко працювати;
переїдати та вживати велику кількість алкоголю;
проводити будь-які чарівні ритуали;
влаштовувати генеральне прибирання;
робити ремонт;
працювати в саду та на городі.
Також на Великдень 2024 року не варто їздити на цвинтар, для цього є певні дні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.