Священник розповів, чому кумам не можна одружуватися

Священник з Волині пояснив, чому кумам не можна одружуватися.

Про це пише Волинь.

За вченням Церкви, Хрещення – це друге народження, тобто «народження від води і Духа» (Ін. 3, 5), про яке як необхідну умову порятунку говорив Ісус Христос. Якщо фізичне народження є входженням людини в світ, то Хрещення стає входженням до Церкви.

Церковні обряди вже давно й міцно увійшли в наше життя, і зараз практично кожному з нас відоме значення слів – куми, кум і кума. Але не всі знають їх первісний зміст, а головне – обов’язки і привілеї людей, які добровільно поклали на себе цю нелегку ношу духовної спорідненості.

Таїнство Хрещення відбувається зазвичай на першому році життя дитини й вимагає присутності свідків – людей, які дають за нього обітницю зречення від сатани й вірності Богу. Як правило, це дві людини – чоловік і жінка, які з моменту проголошення дитини за сповідання віри перед хрещенською купіллю, вважаються його хрещеними матір’ю і батьком. Таким чином, вони покладають на себе обов’язок турботи про майбутнє дитини й відповідальності за її духовний розвиток, стоячи ніби посередниками між нею і Богом. Ця духовна спорідненість є великою відповідальністю та зобов’язує хресних батьків дбати за духовний ріст похресника (похресниці) і бути особистим прикладом у вірі й надбанні духовних та моральних цінностей.

У різних народів думка щодо хресних батьків різниться: десь не прийнято мати відразу двох батьків або більше, а тільки одного, десь за церковними правилами у дитини не може бути єдиного хресного, їх обов’язково повинно бути двоє – мама та тато. Перш за все потрібно розуміти, що немає такого закону, який би обмежував або забороняв кількість хрещених батьків. Наприклад, у моєї дитини є три пари хрещених батьків, і я не бачу ніякої проблеми в цьому. Завжди так було – батьки вирішують самі, чи хочуть вони дотримуватися традицій.

Читайте також  Безкоштовний Wi-fi, відремонтовані дороги, …. Наймолодший в Україні голова подарував друге життя селу

Між собою хресні батьки також стають духовними родичами і відтепер називаються кумами. Крім того, кожен із них тепер є кумом і кумою щодо кровних батьків дитини, і це означає, що вони не можуть між собою мати ніяких стосунків: не одружуватись між собою.

Вибираючи хресних батьків для свого малюка і своїх майбутніх духовних родичів, слід пам’ятати, що не кожна людина може бути удостоєна такого привілею. Не підходять на роль кумів люди з психічними відхиленнями, сектанти, іновірці, а також монахи і монахині. Слід також враховувати обмеження у віці: 15 років – для юнаків, 13 – для дівчат.

Хрещена мати не повинна проходити таїнство Хрещення в менструальний період. Церковними канонами заборонено брати за хрещених батьків людей, що перебували між собою у шлюбі або планують стати подружжям. Інтимний зв’язок між майбутніми кумами також категорично заборонений.

Згідно з 53 правилом 6 Вселенського собору недопустимо вступати у стосунки хресному батькові з рідною мамою похресника. Також заборонені шлюби між хресною мамою і батьком похресника.

Таїнство Хрещення здійснюється один раз. Перехрещувати малюка – означає зламати йому хрест і весь духовний зв’язок, підтримку. Тому хресних не можна поміняти, від них не можна відмовитися, вони назавжди стають духовними опікунами вашої дитини. Хресні стають ніби Ангелами – Хоронителями і божественними батьками дитині. А в разі будь-якої біди з кровними батьками, вони зобов’язуються взяти свою духовну дитину до себе в сім’ю.

Отже, підсумовуючи вищезазначене, можемо сказати, що хресних батьків потрібно обирати не тільки за бажанням самих батьків дитини, але вони мусять відповідати і вимогам Церкви, бути людьми воцерковленими, щоб могли вести у вірі малюка в час самого таїнства та бути проводирями в подальшому житті похресника (похресниці), свідчити про Христа не лише порадою для дитини, але й власним життям.

Читайте також  Священик, який вразив співом на шоу “Голос країни”, вважає безумцями героїв Небесної сотні. ФОТО

Священник Ігор Андрес ВЕРЕТКА КАЗМІРЧУК, настоятель храму Волинської ікони Божої Матері с. Богушівка Луцького району Іоанно-Богословського деканату та храму Св. Ап. Андрія Першозванного с. Верхівка Луцького району Успенського деканату.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.