“Перше запитання – чи є татуювання”: вчителька з Маріуполя розповіла про допити у фільтраційному таборі

Попри гуманітарну катастрофу та загрози епідемій у Маріуполі залишаються понад 100 тисяч людей – такі підрахунки Маріупольської міської ради. Єдиний спосіб виїхати з міста – пройти допит у фільтраційному таборі, який окупанти розбили навколо Маріуполя.

У випуску “Сніданку з 1+1” вчителька англійської мови з Маріуполя розповіла, як пройшла фільтраційний табір та змогла виїхати з міста. Утім, жінка ще перебуває на непідконтрольній території, тому з міркувань безпеки її ім’я не називаємо.

“Фільтраційний табір – це черга з авто. На фільтрацію можна приїхати або автобусами, або своїм транспортом”, – пояснює жінка.

Мешканка Маріуполя каже, що на фільтрацію поїхала власним транспортом.

“Ми їхали своїм транспортом, тому я розповім про свій варіант фільтрації. Це черга, в яку встають авто в селищі Безіменне, біля Новоазовська. Ця черга простягається на декілька кілометрів, і коли ти туди під’їжджаєш, тобі дають номер авто і ти записуєшся в зошит, в чергу, де вказуєш марку автомобіля, номер авто і скільки людей буде проходити фільтрацію. І стаєш в чергу”, – розповідає жінка.

У черзі на так звану фільтрацію людям доводилося очікувати і по 12 днів.

“Ми чекали на свою чергу 5 днів, але в кожного може бути по-різному. Це може бути і 6 днів, а якщо комусь пощастить, то може бути 4-3 дні. Але в березні наші сусіди чекали і 12 днів”, – каже жінка.

За її словами, з автомобільної черги можна виїхати, утім не завжди вдається повернутися на своє місце з різних обставин. Тому тим, хто проґавив свою чергу, доведеться знову чекати 5 днів.

За словами жінки, окупанти розмістили там три намети, до яких під’їжджають по 5 авто. Людей з машин ведуть на допит до наметів. В одному – розпитують жінок, в іншому – чоловіків та підлітків. А в третьому наметі вже роблять фото маріупольців та вносять їхні дані до комп’ютерів.

Читайте також  Як Росія готувалася до видачі своїх паспортів на окупованому Донбасі

“У жіночому наметі було дві жінки, які нас опитували. Перше запитання – чи є татуювання. У мене його не було, тому я нічого не показувала. А інші, мабуть показували, у кого вони були. Я не знаю, що саме запитують про татуювання. Також запитують, чи є хтось із знайомих та родичів, військові, чи є знайомі, які працюють, або працювали у поліції, і ДСНС. Їх, як я розумію, цікавлять контакти. Вже в останньому наметі у людей перевіряють телефони”, – розповідає вчителька з Маріуполя.

Жінка каже, що її на фільтрації опитували найдовше.

“На фільтрації більше допитують вчителів, та людей, які мали стосунок до адміністрації і знають контакти депутатів тощо”, – каже вона.

Окупанти розпитували у вчительки, де зберігаються особові справи дітей в навчальному закладі і де можна знайти дані про їхніх батьків.

“Питають, чи були в нашому навчальному закладі батьки, які були військовими, працювали в поліції чи ДСНС. Я так розумію, що вони намагаються скласти якусь базу даних. Також вони запитували, чи приходили до нас до школи військові”, – зазначає жінка.

Вчителька з Маріуполя каже, що є люди, які не проходять фільтрації.

“Є люди, які перебувають в Маріуполі, які не пройшли фільтрацію, тому що це, по-перше – величезна черга, а по-друге – не всі мають транспорт, щоб виїхати на фільтрацію”, – розповідає жінка.

За її словами, тим маріупольцям, які не пройшли фільтрацію, не дозволено їздити транспортом, можна лише пересуватися пішки, і якщо окупанти зупинять таку людину, то їй доведеться пояснювати, що її черга на фільтрацію ще не підійшла.

“Але йде звістка про те, що якщо у тебе не буде фільтрації, то ти не зможеш пересуватися містом. Треба мати паспорт, треба мати ось цю фільтрацію”, – резюмувала жінка.

Читайте також  Боєць "Азову" розповів, як росіяни спaлювaли цивільне населення Маріуполя цілими кварталами

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.