“Серед його мрій було — опікуватись сиротами”. Спогади близьких про Андрія Нікончука, який загинув, захищаючи Київську ГЕС

29-річний боєць зенітно-ракетного полку до останньої миті життя фіксував повітряні цілі ворога.

Андрій Нікончук із Володимир-Волинського, що на Волині, служив за контрактом у зенітно-ракетному полку. 24 лютого ніс бойове чергування у районі міста Вишгорода, прикривав разом із побратимами Київську ГЕС — важливий стратегічний об’єкт. Коли до позицій зенітників наблизилась ворожа авіація, вони вступили в бій. Авіація не вразила українські позиції. Але невдовзі вороги вирішили обстріляти їх ракетами. Одна з них вибухнула на позиції зенітників. Солдат Нікончук, який до останнього подиху виконував бойову роботу з виявлення повітряних цілей, загинув.

“Андрій був надзвичайно відповідальним та хорошим хлопцем, — каже Ірина Костюк, директорка Володимир-Волинської школи, де боєць навчався з 5-го класу. — Завжди допомагав бабусі, з якою жив, по господарству”.

Мама Андрія рано померла. Батько його з братом не виховував. Тож хлопці жили разом із бабусею.

“Мій брат мріяв дбати про дітей, які втратили батьків, адже й сам ріс сиротою. Він хотів допомагати дитячим будинкам”, — розповідає 28-річний Павло Нікончук.

Після школи Андрій здобув освіту електрозварника, а потім вчився у технічному училищі й вісім років працював у колійній бригаді на залізничній станції у місті Ковель.

Друзі кажуть, що Андрій вирізнявся своїм почуттям гумору, оптимізмом та життєрадісністю.

“У нього була дуже гарна усмішка й сміх, який заряджає, такий дуже щирий, — розповідає подруга Андрія Катерина Пельц. — Андрій був добрим другом, завжди готовим допомогти”.

Андрій брав участь у Революції Гідності. А опісля замислився про службу в армії. “Згодом підписав контракт зі Збройними силами. Обрав ракетні війська. Казав, що йому дуже подобається військова служба, — пригадує брат Андрія. — 24 лютого був його перший досвід участі в російсько-українській війні. В останній нашій розмові брат коротко сказав: “Не хвилюйся, все буде добре”. Намагався заспокоїти…”

Читайте також  На війні зaгuнули бійці з Івано-Франківщини Назарій Гавриш і Микола Волосянчук

Перший день повномасштабної війни росії проти України став фатальним для Андрія. Він загинув від удару ракетою на позиції несення служби.

“Утім про це стало відомо не одразу. Я дуже сподівалась, що він живий, — каже Катерина. — Думала, що його просто не можуть знайти. Та потім мені написав побратим Андрія. Повідомив про загибель. Було дуже важко, я цілу ніч не спала, плакала. Гірко втрачати таких хороших людей…”

Президент присвоїв йому звання Героя України посмертно.

ДО СЛОВА

Зенітні ракетні війська — рід військ, призначений для забезпечення у взаємодії з іншими родами протиповітряної оборони важливих адміністративно-політичних центрів, промислово-економічних районів, угруповань Збройних сил та інших важливих об’єктів.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.