Чоловіка, який спалив живцем ексдружину під час стриму, засудили до страти. Жінка пішла від нього через насилля в сім’ї

Чоловіка, який спалив живцем ексдружину під час стриму, засудили до страти. Жінка пішла від нього через насилля в сім’ї.

Суд у Китаї засудив до смертної кари Тан Лу за вбивство своєї колишньої дружини — 30-річної жительки Тибету Ламу. Чоловік облив жінку гасом і підпалив під час її прямої трансляції в соцмережі. Убивство Ламу викликало резонанс у Китаї, порушивши питання захищеності жінок.
Про це повідомляє South China Morning Post.

Ламу була відносно популярною блогеркою у Douyin — китайському аналогу TikTok, де мала кількасот тисяч підписників. У відео жінка розповідала про своє сільське життя в Тибеті — від збирання квітів до подорожей горами. Підписники цінували Ламу за відсутність макіяжу й максимальну природність.

Жінка жила разом із двома дітьми у південно-західній провінції Китаю Сичуані. 14 вересня 2020 року під час стриму до Ламу завітав її колишній чоловік Тан Лу із ножем і каністрою з гасом у руках. Просто під час трансляції Тан Лу облив жінку гасом і підпалив. Вона померла в лікарні через два тижні з опіками 90% тіла.

Під час суду з’ясувалося, що жінка потерпала від регулярних побоїв: під час одного з них чоловік нібито вивихнув їй плече через програш у покер, в іншому — зламав її щелепу після того, як вона втекла з дому. Після першого розлучення Тан Лу пригрозив убити їхніх дітей, через що Ламу знову уклала з ним шлюб.

Однак чоловік продовжував бити Ламу й вона подала на розлучення вдруге. Тоді Тан Лу отримав опіку над двома синами. Через три місяці після другого розлучення чоловік підпалив уже колишню дружину.

Читайте також  На Прикарпатті відвідувачка кафе побила офіціантку

За словами сестри жінки Долми, та двічі зверталася до поліції через домашнє насильство, але там відмовлялися його розслідувати, називаючи «сімейною справою». Сама Долма також намагалася поговорити з Тан Лу, але без успіху. Коли Ламу після першого розлучення пішла від чоловіка, той, за словами Долми, погрожував їй і бив її.

Історія Ламу активно обговорювалася в Китаї й викликала дискусію щодо домашнього насильства в країні. «Тепер мало хто з китайців вважає, що це “сімейна справа”. Терпимість до серйозних випадків домашнього насильства суттєво знизилася», — говорить The Guardian Лу Сяоцюань, юрист із питань прав жінок пекінської юридичної фірми «Цяньцянь»

У Китаї ще у 2016 році був ухвалений більш суворий закон для протидії домашньому насильству. Його визначення зокрема охопило емоційне насильство в сім’ї й застосовувалося навіть тоді, якщо жертва і кривдник або кривдниця не перебувають у шлюбі, а просто живуть разом. Але Ламу цей закон не захистив.

За даними правозахисної жіночої організації Beijing Equality, з часу ухвалення закону до 2020 року включно в Китаї від домашнього насилля померли понад 920 жінок — тобто кожні п’ять днів гинули три жінки. Тільки за вересень-жовтень 2020 року за вбивство або спробу вбивства члена подружжя засудили 73 чоловіків і 14 жінок у КНР.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.